U Kloštar Ivaniću započela božićna turneja Zbora HRT-a

Sinoć je u punoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivanić održan tradicionalni Božićni koncert za HTV Zbora Hrvatske radiotelevizije (HRT). Koncert je nazvan Mir, zlato, tamjan  baš kao i novi nosač zvuka koji je predstavljen javnosti u Muzeju za umjetnost i obrt.

Na programu koncerta kojim, prije polnoćke, Zbor HRT-a donosi blagdansku čestitku svim gledateljima HRT-a bile su skladbe iz bogate hrvatske božićne glazbene baštine, kojima je maestro Tomislav Fačini darovao novo ruho sa svježim harmonijama, uz jedan nekonvencionalni instrumentalni ansambl.

Uz Zbor HRT-a Hrvatske božićne pjesme, za soliste, zbor i instrumentalni ansambl,  pod ravnanjem samog autora izveli su Vanja Lisjak, Mate Đuzel i Miro Taradi na trombonima, Nikola Fabijanić i Tomislav Žužak na saksofonima, Izidor Erazem Grafenauer na teorbi i gitari, Sven Buić na kontrabasu i bas gitari, udaraljkaš Marko Mihajlović te orguljaš Pavao Mašić. Kao solisti nastupili su članovi Zbora: sopranistice Monika Cerovčec i Daniela Perosa, altistice Nikolina Virgej Pintar i Loredana Medan, tenori Želimir Panić i Andro Bojanić te bas Tomislav Meštrić.


                                                                           Foto: Marija Štilinović/HRT

Svojom izvedbom glazbenici su oduševili punu crkvu u kojoj se moglo vidjeti i mlade i stare obučene u staru moslavačku nošnju. Tradicionalna publika odlično je prihvatila na nov i svjež način umjetnički obrađene napjeve iz svih krajeva Hrvatske, ali i Gradišća i Bačke.

Izravni prijenos koncerta, urednice Zrinke Matić, iz Kloštar Ivanića mogao se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3), dok će se televizijska snimka urednice Lejdi Oreb i redatelja Miljenka Bukovčana moći pogledati na Badnjak, 24. prosinca u 22.50, na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV1). Radijska snimka koncerta emitirat će se u nedjelju, 16. prosinca u sklopu specijalnog programa Euroradio Christmas Music Day (Dan božićne glazbe Euroradija) koji EBU (The European Broadcasting Unionu), emitira još od 1995. Božićni koncert Zbora HRT-a u bit će u eteru kao treći u nizu od 13 izabranih koncerata, u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.


                                                                             Foto: Marija Štilinović/HRT

Ovi novi glazbeni biseri zabilježeni su i na prigodnom nosaču zvuka MIR, ZLATO, TAMJAN na kojem je Božić opisan glazbom, slikom i tekstom; glazbom Tomislava Fačinija, ilustracijom Saše Šekoranje i kratkom pričom Ivane Šojat napisanom baš za ovu prigodu. Božićna turneja Zbora HRT-a pod vodstvom maestra Fačinija na kojoj predstavlja javnosti pjesme novog albuma nastavlja se u Slavonskom Brodu (16. prosinca), Zagrebu (18. prosinca), Zadru (19. prosinca) i Dubovcu pored Karlovca (22. prosinca).

MIR, ZLATO, TAMJAN
dostupan je za kupnju u MUO shopu kao i narudžbom na shop@hrt.hr ili putem web obrasca na portalu HRT-a.