Dvije mise i međimurske pjesme za prvi Kanconijer u 2019.

Četvrtak, 24. siječnja 2019. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Komorni zbor Ave
Tomislav Fačini, dirigent
Ivana Lazar, sopran
Yu Shao, tenor
Leon Košavić, bariton

Josip Vrhovski: Hrvatska misa u h-molu, za zbor, orgulje i orkestar
Josip Vrhovski: Dremle mi se; Ni mi volja; Prepelica; Zelena Dubrava, za glas i orkestar
Charles Gounod: Messe solennelle en l'honneur de Sainte-Cécile, za soliste, zbor, orkestar i orgulje

Prvi koncert u 2019. Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz zajedničkog ciklusa Kanconijer  održat će se u četvrtak, 24. siječnja u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Pod ravnanjem maestra Tomislava Fačnijia, Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, uz soliste - sopranisticu Ivanu Lazar, tenora Yu Shaoa i baritona Leona Košavića te jednog od najcjenjenijih slovenskih zborova, Komorni zbor Ave - izvest će Svečanu misu u čast sv. Cecilije  Charlesa Gounoda i Hrvatsku misu nadahnutu međimurskim napjevima Josipa Vrhovskog, kao i njegove četiri pjesme izvorno pisane za glas i klavir koje je za ovu prigodu orkestrirao Tomislav Fačini: Dremle mi se i Prepelica, za sopran, te Ni mi volja i Zelena dubrava, za bariton 

Godine 1933. u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) Pjevačko društvo Kolo  i Društveni orkestar HGZ-a pod ravnanjem Borisa Papandopula praizveli su Hrvatsku misu u h-molu  Josipa Vrhovskog, koji je upravo te godine diplomirao kompoziciju na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Prvu izvedbu toga djela nadahnutog međimurskim napjevima u 21. stoljeću, čut ćemo pod vodstvom skladateljeva unuka, maestra Tomislava Fačinija koji ju izabrao, kako kaže, stoga što jedina hrvatska misa s početka 20. stoljeća pisana za zbor i orkestar te jednako dobro zvuči na koncertnim pozornicama kao i prilikom sakralnih obreda te uvodi elemente međimurskog folklora što joj daje hrvatsku posebnost. I odabrane pjesme koje će se čuti na početku koncerta dolaze iz  rodnog Međimurja Josipa Vrhovskog (1902. - 1983.) koji se ubraja među skladatelje tzv. novonacionalnog smjera, važnog razdoblja za hrvatsku glazbu između dvaju svjetskih ratova u kojemu je naglasak bio na folkloru kao polazištu umjetničkog stvaralaštva.

I dok je Vrhovski uglazbio standardni tekst misnog ordinarija, Charles Gounod svojoj je Svečanoj misi u čast sv. Cecilije  pridodao molitve i instrumentalni ofertorij, što su neki suvremenici kritizirali kao liturgijski neispravno. No, Misa  je, nakon praizvedbe na blagdan sv. Cecilije u Parizu 1855., u tisku nazvana 'poezijom novoga pjesnika' te uz svima znanu Gounodovu Ave Mariu  postala najpoznatije djelo izvan opernog ciklusa ovog francuskog skladatelja. Osim za zbor, orkestar i orgulje, Misa  je pisana za tri solista čije dionice tumače zvijezda glazbenih pozornica, sopranistica Ivana Lazar, tenor Yu Shao školovan u Šangaju i Francuskoj, koji neumorno nastupa za pariške Operu Comique i Nacionalnu operu, te naš međunarodno sve traženiji bariton, Leon Košavić.

Koncert su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili maestro Fačini i Ivana Lazar.