Trijumf Simfoničara HRT-a i maestra Dinda u Italiji

Dugačak je popis slavnih umjetnika i orkestara koji su nastupili u Piacenzi, gradu 'ugodnog prebivališta' na sjeveru Italije. Sjajnom svirkom Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pridružio se nizu uglednih orkestara, poput Berlinske filharmonije ili Simfonijskog orkestra RAI-a,koji u ovoj sezoni gostuju u Teatra Municipale di Piacenza.

Simfonijski orkestar HRT-a
na čelu sa šefom dirigentom Enricom Dindom odabranim programom predstavio se talijanskoj publici. Drago mi je da mogu konačno svirati s njima u mojoj zemlji u ovom prelijepom kazalištu i svirati  hrvatsku glazbu, kazao je maestro Dindo. Ovo gostovanje veliki je kompliment Hrvatskoj radioteleviziji i njezinom Simfonijskom orkestru i šef dirigentu simfoničara maestru Enricu Dindu  jer je realizirano na poziv koji je rukovođen isključivo umjetničkim razlozima. A o tome svjedoči činjenica da je koncert dio pretplatničkog vrlo bogatog ciklusa Gradskog kazališta u Piacenzi, naglasila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a.

U kazalištu iz 1804. koncert je počeo jednim od najljepših ostvarenja hrvatske glazbe – idilom Večer  Vatroslava Lisinskog i to u godini kada obilježavamo 200 godina skladateljeva rođenja. Potom je karizmatični  maestro dirigentski štapić zamijenio violončelom. Virtuozno muziciranje u Varijacijama na rokoko temu  Petra Iljiča Čajkovskog publika je nagradila  ovacijama, a maestro Dindo zahvalio solo dodatkom. Večer u Piacenzi zaokružena je vrhunskom izvedbom Brahmsove 1. simfonije. Ovo izuzetno uspješno gostovanje u Piacenzi publika je nagradila višeminutnim pljeskom.

Za nas je ovo jedno veliko iznenađenje, uistinu veliko zadovoljstvo i zahvaljujem što su svirali kod nas, izjavila je nakon koncerta Cristina Ferrari, umjetnička ravnateljica Teatra Municipale di Piacenza.