I ove godine ansambli HRT-a među nominiranima za Porin

Na svečanoj ceremoniji u zagrebačkom Matis Absolute Loungeu objavljene su nominacije za 26. izdanje Glazbene nagrade Porin.

Glasačko tijelo u prvom krugu glasovanja svoje je favorite biralo među ukupno 2007 ovogodišnjih prijava raspoređenih u 36 kategorija. Hrvatska radiotelevizija (HRT) ove godine prednjači među nominiranima za Glazbenu nagradu Porin u kategorijama klasične glazbe. Sa svoja dva izdanja HRT je nominiran u četiri od pet kategorija koje obuhvaćaju diskografiju klasike u Hrvatskoj.

U ovogodišnjoj iznimno velikoj konkurenciji od 30 albuma klasične glazbe, nosač zvuka 'Ivan pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski' u izdanju HRT-a izborio je nominacije u čak 3 kategorije – za najbolju izvedbu klasične glazbe, za najbolju snimku albuma klasične glazbe te za najbolju produkciju albuma klasične glazbe.

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a uz trinaest sjajnih solista predvođenih Ljubomirom Puškarićem u naslovnoj ulozi i pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića stvorili su djelo koje ovom nominacijom samo potvrđuje svoju vrijednost. Uz Puškarića solisti su bili Kristina Kolar, Valentina Fijačko Kobić, Ivica Čikeš, Domagoj Dorotić, Stjepan Franetović, Leon Košavić, Ozren Bilušić i Davor Radić. Tonski snimatelj Hrvatskog radija Božidar Pandurić nominiran je za Zrinjskog  u kategoriji za najbolja snimku albuma klasične glazbe, dok je glazbeni producent ovog nosača zvuka Krešimir Seletković nominiran za najbolju produkciju albuma klasične glazbe.

Šef dirigent Zbora HRT-a Tomislav Fačini nominiran je u kategoriji najbolja skladba klasične glazbe za skladbu s još jednog nosača zvuka u izdanju HRT-a 'Mir, zlato, tamjan' na kojem je 12 božićnih skladbi koje je priredio maestro Fačini. Skladba 'Oj, djetešce moje drago' koju je na nosaču zvuka otpjevala članica Zbora HRT-a Nikolina Virgej Pintar nominirana je za prestižnu hrvatsku glazbenu nagradu. Uz maestra Fačinija u kategoriji br. 25 nominiran je i član Simfonijskog orkestra trubač i skladatelj Petar Obradović za skladbu Bird concerto - Allegro con brio u izvedbi Nikole Fabijanića i Simfonijskog orkestra HRT-a s albuma Bird concerto u izdanju Croatia Recordsa.

Koncertni album 'Uživo u Kastvu' Klape Kastav, ostvaren u suradnji s Tamburaškim orkestrom HRT-a pod vodstvom šefa dirigenta Siniše Leopolda u izdanju Aquarius Recordsa, nominiran je za Porin u kategoriji br. 20 najbolji album pop-folklorne glazbe. Snimka je to uspješnog zajedničkog koncerta 'More, nebo, zemja'  održanog u srpnju 2017. na kastavskoj Crekvini u sklopu programa 26. kastafskega kulturnega leta.

Spomenimo i to da je u kategoriji br. 3 novi izvođač godine nominirana mlada glazbenica Lana Janjanin koja je u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a u studiju Zvonimir Bajsić na Prisavlju snimila s kolegicom Dinom Rizvić svoj prvi studijski album 'Miracles'. Upravo ju je taj hvaljeni studijski album u izdanju Croatia Recordsa i doveo do nominacije za Porin.

Tko će osvojiti Porinovu statuu odlučit će glasačko tijelo u drugom krugu glasovanja kada će svojim glasovima izabrati najbolje od najboljih, a dobitnici u svakoj od 36 kategorija bit će poznati na finalnoj dodjeli Porina koja će se održati 29. ožujka u Centru "Zamet" u Rijeci.