Darko Rundek & Jazz orkestar HRT-a RASPRODANO

Utorak, 2. travnja 2019. u 20 sati
Srijeda, 3. travnja 2019. u 20 sati
Dvorana Gorgona, MSU

Darko Rundek

Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent

Gosti:
Maja Rivić
Igor Pavlica

Govorimo li o jazzističkim uletima glazbenika koji inače ne djeluju na području te glazbe, posebice još ako je ulet vezan uz big band glazbu, Darko Rundek je zapravo logičan izbor. Naime, slavni jazzisti, bez obzira radilo se o instrumentalistima ili aranžerima, ponekad su se upuštali u obrade djela pop ili rock glazbe, ali u pravilu su odabirali autore koji su ostvarili osebujan pristup, koji su se svojom kvalitetom izdigli iznad uobičajenog. Nije li Rundek upravo takav - drugačiji, samosvojan, prepoznatljiv, nekonvencionalan. Osim toga njegove su skladbe upečatljive, glazbeno bogate, poticajne, provokativne i dovoljno intrigantne da mogu nadahnuti aranžere na dodatnu maštovitost i kreativnost.

Također, ovakvi istupi nisu rijetkost. Naime, u izvedbe jazzističkih pjesama, uz pratnju jazz orkestara, upuštali su se, između ostalih, Annie Lennox, Paul McCartney i George Michael. No, rjeđe se događa da umjetnik koji ne dolazi iz tog miljea, ima priliku svoja djela prepustiti na milost i nemilost aranžerima i orkestru koji ginu za jazz. To je svakako veliko priznanje. Uostalom, Rundekova djela vape za takvom obradom, tako da će neka od njih biti tek dorađena, jer taj orkestralni štih već je sadržan u njihovoj osnovi, a tek neka će biti prearanžirana. Zašto je taj izbor logičan, objasnio je Rundek govoreći o svojoj sklonosti prema jazzu i big band zvuku: “Kao klinac sam u Muzici za vaše poslijepodnevno raspoloženje upijao zvuk, swing, melodije i boje velikih svjetskih jazz big bandova. Bila je to, koliko se sjećam, svakodnevna emisija na Prvom programu Hrvatskoga radija. Kad sam poslije počeo skladati i koncertirati, u skoro svim bandovima imao sam bar dva duhača, a u većini pjesama prisutna je veća ili manja doza swinga. Zato mi je posebno uzbudljiva ova suradnja s Jazz orkestrom HRT-a, jer kao da se na taj način jedan dio moje muzikalnosti vraća kući.”

Zapravo, njegova muzikalnost još je jedan element po kojem ocjenjujemo Rundekovu glazbu, ali i argument za ostvarenje ovog projekta. Također to je karakter njegovih pjesama, njihova raznolikost, originalnost, bez obzira govorimo li o lirici ili skladateljskom djelovanju. Naravno, važan poticaj dolazi i iz karakterističnih koncertnih izvedbi koje su svima nama, pa tako i aranžerima, usađene u svijest, ili obitavaju tek u malom mozgu. “Pjesme smo birali zajedno”, rekao je. “Došli smo do kombinacije hitova i manje izvođenih kompozicija, koje u originalnim aranžmanima već imaju big bandovski prizvuk. Način pjevanja će se mijenjati onoliko koliko je prirodno potrebno da se ujedini s bandom. Od glazbenika koji pišu aranžmane ne očekujem ništa konkretno. Bit će mi drago ako ih pjesme nadahnu na zanimljiva i originalna rješenja. Važno je da su aranžeri aktivni muzičari, entuzijastični i spremni na suradnju, a ovi dečki to jesu.” (Davor Hrvoj)

Ulaznice za oba koncerta su rasprodane!

Izravni prijenos koncerta 3. travnja na Trećem programu Hrvatskoga radija.