Brojni gosti predstavljaju pjesnike u ozračju tambure

Nedjelja, 14. travnja u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT


Pjesnici u ozračju tambure

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti:
Stjepan Lach
Danijela Pintarić
Bojan Jambrošić
Ibrica Jusić
Ksenija Erker
Zlatko Vitez
Maja Posavec
Lidija Horvat Dunjko
Darko Rundek

Ljiljana Vinković
, voditeljica

Mnoge lijepe pjesme pale su u zaborav, a neke se pjevuše i danas. Zahvaljujući marljivom djelovanju Tamburaškog orkestra HRT-a, mnoge narodne melodije i tamburaške uspješnice zadržale su se u kolektivnoj svijesti našega naroda. Antologijski stihovi velikih hrvatskih pjesnika nadahnuli su neka od najljepših uglazbljenja koja predstavljamo u izvedbama dragih gostiju, vokalista starije i mlađe generacije.

"Prisjetimo se Antuna Gustava Matoša, najznačajnijeg predstavnika hrvatske moderne, ili Tina Ujevića, koji je već za života stvorio mitsku osobnost hrvatskoga književnog života. I danas ga mnogi s pravom smatraju jednim od najvećih hrvatskih pjesnika. Dobriša Cesarić, predsjednik Društva književnika Hrvatske i uvaženi akademik, svoju zbirku pjesničkih djela ostavio je u nasljeđe budućim generacijama u nekoliko antologijskih knjiga pjesama i prepjeva.

Prošle godine napustio nas je Jakša Fiamengo. Napisao je samo za Olivera više od 60 pjesama. Pamtit ćemo ga kao akademika i autora brojnih evergrinskih tekstova pjesama dalmatinskog melosa. Neponovljivi Drago Britvić još uvijek je hrvatski najnagrađivaniji i najplodniji autor uglazbljenih stihova. U ZAMP-u je prijavljeno preko 800 njegovih djela...

Šenoa, Krleža, Domjanić, Tadijanović, Kišević, Sabol… samo su neki od velikana pjesništva čija djela notama obrubljena ostaju za sva vremena.

Večeras ćemo uživati u glazbeno-pjesničkim posebnostima koje će interpretirati naši etablirani vokalisti, koji su upravo svojim izvedbama obilježili jedan dio naše glazbene povijesti. Uz njih će zapjevati i mladi solisti koji su se svojim jedinstvenim vokalnim umijećem značajno dokazali na našoj glazbenoj sceni.

Ukratko, od Petra Preradovića i njegove prve starogradske pjesme Miruj, miruj, srce moje, uglazbljene 1847. godine, pa do Darka Rundeka i njegove karizmatske scenske osebujnosti 21. stoljeća." (Siniša Leopold)


Koncert se snima za naknadno televizijsko emitiranje (urednica Ljiljana Vinković).

Ulazak na koncert je slobodan, uz prethodnu najavu na broj 01 634 4969 (broj je aktivan tjedan dana uoči koncerta).