Monika Leskovar, Enrico Dindo i hrvatska glazba savršen spoj

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) sinoć je nadahnutim nastupom obogatila nagrađivana hrvatska violončelistica Monika Leskovar. Orkestrom je ravnao šef dirigent Enrico Dindo, dugogodišnji kolega naše glazbenice.Od prvog susreta na natjecanju Mstislav Rostropovič u Parizu 1997., na kojem je Enrico Dindo, kako kaže Monika Leskovar, briljirao te osvojio prvu nagradu, a ona treću, glazbeni putovi ovo dvoje vrhunskih violončelista stalno se isprepliću. Od 2012. Monika je profesorica na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu na kojem je jedan od predavača i maestro Dindo. Najnovija suradnja zagrebačkoj publici, kao i slušateljima i gledateljima HRT-a, donijela je hrvatsku glazbu pisanu baš za njihov instrument. U skladnoj suradnji Leskovar i Dindo izveli su djela dvaju velikana hrvatske glazbe prošloga stoljeća: Elegiju i humoresku, za violončelo i gudače Rudolfa Matza te 1. koncert za violončelo, gudače i udaraljke  Brune Bjelinskog, čiju ćemo 110. godišnjicu rođenje uskoro proslaviti. Veoma sam sretan što ponovno nastupam s Monikom Leskovar. Ovoga puta izvodimo dva hrvatska djela za violončelo i gudače. Drago mi je što svoju energiju mogu unijeti u izvođenje hrvatskih skladbi, kazao je maestro Dindo uoči koncerta za HRT. Publika je izvedbu ovih violončelističkih bisera nagradila ovacijama, a Monika je na njih uzvratila na najbolji mogući način – nadahnutom izvedbom međimurskog napjeva Vuprem oči u obradi Rudolfa Matza za solo violončelo. Bio je to savršen dodatak posebnom koncertu na kojem je Monika prvi puta svirala djela samo hrvatskih skladatelja.  Koncert su zaokružili Simfoničari, pod vodstvom maestra Dinda, sjajnom izvedbom 7. simfonije u d-molu, op. 70 Antonína Dvořáka. Nastala usred borbe Čeha za slobodu unutar Austro-Ugarske, nosi poruku otpora političkom pritisku; za razliku od najizvođenije i najpopularnije Simfonije Iz novoga svijeta, Sedma, strukturom ambicioznija i sa svjesno utkanom univerzalnom porukom, smatra se Dvořákovim najvećim simfonijskim ostvarenjem. Nadahnutu i angažiranu izvedbu publika je nagradila dugim pljeskom i uzvicima odobravanja, a maestro Dindo posebno se zahvalio istaknutim pojedincima te čitavoj dionici violončela koja je Dvořákovoj simfoniji dala posebno topli ton.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu urednice Gordane Krpan na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3) te putem HRTi platforme. Za vrijeme stanke u dvorani, slušatelji prijenosa čuli su razgovor s Monikom Leskovar i maestrom Dindom. Audio snimku koncerta možete naći u Slušaonici Hrvatskog radija do 26. travnja 2019. Televizijska snimka urednice Marije Ramljak i redateljice Vesne Fijačko Fodor moći će se pogledati na Trećem programu HRT-a (HRT – HTV3) u jednom od nedjeljnih termina rezerviranim za klasičnu glazbu.

Istaknimo još da je izvedena djela Monika Leskovar pod vodstvom maestra Dinda uz Simfonijski orkestar HRT-a i tonski snimila za Arhiv HRT-a te tako povećala zbirku snimki koncerata za violončelo hrvatskih autora. Do sada je snimila Koncert za violončelo i orkestar  Frane Paraća (2016.) i Koncert za violončelo i orkestar  Stjepana Šuleka (2014.).