Pet ljubavnih pjesama, pet tužaljki i jedna očajna

U utorak, 30. travnja u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) održat će svoj sedmi koncert u 20. koncertnoj sezoni Sfumato.

Zboru u goste dolazi još jedan zborovođa radio zbora. Ovog puta dolazi maestro Bojan Suđić, dugogodišnji šef-dirigent Zbora i Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije (RTS) s razgranatom međunarodnom karijerom. Cijenjeni srpski dirigent domaći kritičari opisuju kao najistaknutiju dirigentska osobnost i vodeće dirigentsko ime na tamošnjoj glazbenoj sceni, a međunarodni kao 'prirodni talent s izuzetnim stilom i jednom od najljepših tehnika'. Više od desetljeća je umjetnički direktor Glazbene produkcije RTS-a te šef dirigent njihovih uglednih ansambala: Zbora i Simfonijskog orkestra RTS. Redovni je profesor dirigiranja na Fakultetu glazbene umjetnosti u Beogradu, na kojem je i šef dirigent Simfonijskog orkestara tog učilišta.

Može li slušatelj doživjeti ljubav ili tugu koju je skladatelj utkao u svoje djelo? Izražavaju li se glazbom emocije ili ih ona izaziva, i kako? Dok je u 19. stoljeću instrumentalna glazba uzdignuta do statusa najuzvišenije umjetnosti sposobne izraziti osjećaje i ideje izvan ograničenja racionalnog, vokalna glazba svoj je smisao stabilno zadržala uz tekst.

A što znači ekspresija određene emocije ili stanja glazbom svakako zna maestro Bojan Suđić, koji predvodi ovaj emocijama ispunjen program. Svoja razmišljanja o programu koji će izvesti sa Zborom HRT-a podijelio je s gledateljima emisije Dobar dan, Hrvatska.