Davor Križić jazz trubač i autor

U srijedu, 8. svibnja u 20 sati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti (MSU),  solist Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT), Davor Križić koncertom u Jazz ciklusu proslavit će 30 godina karijere. Orkestrom će ravnati dugogodišnji kolega i suradnik Saše Nestorovića.

Davor Križić jedan je od najvažnijih hrvatskih jazz-glazbenika te najistaknutiji trubač i krilničar malih i velikih sastava srednje generacije. Njegovo bogato iskustvo nadilazi djelovanje u Jazz orkestru HRT-a. Vodi vlastite sastave, nastupa s cijenjenim domaćim i regionalnim glazbenicima u različitim kombinacijama te iz sebe ima i bogatu, nagrađivanu diskografiju. Nastupao je s Boškom Petrovićem, Johnnyjem Griffinom, Christianom McBrideom, Matijom Dedićem, Big Bandom RTV Slovenije, Cantus Ansamblom, Cubismom i članovima Afro-Cuban All Starsa, EBU Big Bandom, Boilers Quartetom, sastavom Davor Križić Experiment...

Ovjenčan mnogim nagradama struke, 30 godina karijere obilježit će programom prema vlastitom izboru kojim će osim kao bravurozni i nadahnuti solist, publici predstaviti i kao plodan jazz autor. Dugogodišnji je stalni član i solist Jazz orkestra HRT-a u kojem je započeo svoju profesionalnu karijeru. Brzo sam se zaljubio u tu vrste jazz interpretacije, a puno sam naučio od kolega i gostiju i s vremenom izgradio svoj stil, ističe Križić.

U 90-ak minuta programa moći će se čuti skladbe iz svih razdoblja njegove karijere, kako autorske tako i standarde velikih jazz imena koje Križić rado izvodi. Uz Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića, na koncertu će sudjelovati i mnogobrojni gosti – pjevač Kristijan Beluhan, udaraljkaš Mladen Ilić Mlacka, vibrafonist Šimun Matišić, Matija Dedić na klaviru, bubnjar Kruno Levačić, kontrabasist Ivar Roban Križić te pjevačka skupina 'The Messengers'.

Davor Križić i Saša Nestorović najavili su koncert u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: