Ovacije Juriniću i Ceccheriniju

Proslavljeni mladi hrvatski pijanist Aljoša Jurinić sinoć je ponovo gostovao u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT). I još jednom oduševio punu Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog.

Orkestrom je ravnao talijanski dirigent Tito Ceccherini, cijenjen radi izvanredne lucidnosti svojih interpretacija i zapažene mnogostranosti u pristupu repertoaru.


                                                                                   Aljoša Jurinić

Aljoša Jurinić
(Zagreb, 1989.) svoj je najveći uspjeh ostvario 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi. Laureat je Natjecanja kraljice Elizabete 2016., pobjednik više državnih i međunarodnih natjecanja. Sinoć je svojom interpretacijom Prvog koncerta za klavir i orkestar u b-molu, op. 23 Petra Iljiča Čajkovskog, u suglasju s maestrom Ceccherinijem i Simfonijskom orkestrom HRT-a, oduševio zagrebačku publiku koja se još jednom mogla uvjeriti zbog čega naš mladi umjetnik niže svjetske uspjehe na natjecanjima i osvaja srca diljem svjetskih pozornica. Kada se prihvatio, nakon više godina, ponovo b-mol koncerta, Jurinić je, kako je otkrio u razgovoru za Hrvatski radio, otkrio lirsku stranu bravuroznog pijanističkog komada te je upravo nju stavio u prvi plan u svojoj interpretaciji tog planetarno popularnog klavirskog koncerta. U maestru Ceccheriniju i Simfoničarima našao je odlične suradnike. Osjetila je to i publika koja je ovacijama nagradila nadahnutu i proživljenu izvedbu hrvatske pijanističke zvijezde. Na ovacije publike Aljoša Jurinić odgovorio je na najbolji mogući način – pomno odabranim dodatkom: 2. stavkom (Andante) iz Male sonate (Sonate br. 13 u A-duru) Franza Schuberta.


                                                            Tito Ceccherini ispred Simfonijskog orkestra HRT-a

Koncert je počeo i završio varijacijskim nizom – Romantičnim varijacijama na Krežminu temu Pavla Dešpalja i Enigma varijacijama, op. 36 Edwarda Elgara. Maestro Tito Ceccherini prvi je put dirigirao je Simfonijskim orkestrom HRT-a te se, kako je rekao u razgovoru za Hrvatski radio, oduševio kako su ga profesionalni glazbenici prihvatili. Imam dojam da ćemo pripremiti fantastičan koncert…  Ono što posebno cijenim je da je riječ o vrlo profesionalnom orkestru, što uostalom i očekujete od radijskoga orkestra u jednom europskom glavnom gradu. No, njegovi glazbenici puno pozornije slušaju i cijene rad na pojedinostima nego što je to inače slučaj… S ovim sam orkestrom potpuno opušten, glazbenici su vrlo srdačni i to ne samo na osobnoj razini nego i u načinu na koji reagiraju na moje glazbene zamisli.  Kako je rekao i zamislio tako je bilo, odličnu suradnju orkestra i maestra Ceccherinija koja je rezultirala nadahnutom izvedbom varijacija zagrebačka publika nagradila je uzvicima odobravanja glazbenicima i maestru kojeg su pljeskom nagradili i svi članovi Simfonijskog orkestra HRT-a. 

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu urednika Trpimira Matasovića na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3) te putem HRTi platforme. Za vrijeme stanke u dvorani, slušatelji prijenosa čuli su razgovor s maestrom Titom Ceccherinijem i Aljošom Jurinićem. Televizijska snimka urednice Marije Ramljak i redateljice Mirene Stijačić moći će se pogledati na Trećem programu HRT-a (HRT – HTV3) 2. lipnja u nedjeljnom terminu rezerviranom za klasičnu glazbu.