Blistavim mediteranskim zvucima zaključena ova sezona Majstorskog ciklusa

Koncertna sezona 2018/2019 Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) sinoć je zaključena djelima dvojice skladatelja-suvremenika – Blagoja Berse i Ottorina Respighija.

Izvedbe njihovih djela, Bersina simfonijskog diptiha Sablasti – Sunčana polja te Respighijevih simfonijskih pjesama Rimske fontane i Rimske pinije, predvodio je šef-dirigent Simfoničara, maestro Enrico Dindo.

Bersa kao najizrazitiji i najutjecajniji predstavnik hrvatske moderne te Respighi kao majstor orkestralnog zvuka, zaslužan za revitalizaciju simfonijske glazbe u Italiji početkom 20. stoljeća, kroz ovaj su program stavljeni u kontekst odražavanja 'duha vremena', s mogućnosti za usporedbe djela i stilskih utjecaja koje sadrže.

Za mene, Respighi je zasigurno jedan od najboljih skladatelja toga vremena, napisao je puno sjajne orkestralne glazbe, ali Pinije i Fontane imaju posebno mjesto u mojoj duši. Ovo naravno nije prvi put da sviramo Respighija u Zagrebu, izveli smo Fantastični bazar i Gregorijanski koncert. S druge strane, imamo Bersu koji je stvarao na sličan način, obojica su pisali simfonijske pjesme, dakle u središtu njihova interesa nisu bile klasične forme, sonata ili slični oblici, oni su slijedili neku svoju fantastičnu ideju koja je pobudila osjećaje iz kojih je nastala glazba, otkrio je maestro Dindo u razgovoru s Gordanom Krpan, urednicom Hrvatskog radija.


                                                                    Enrico Dindo i Simfonijski orekstar HRT-a

Blagoje Bersa je prvi dio svojega diptiha, Sablasti, utemeljio na staroj legendi s otoka Hvara prema kojoj narod vjeruje da se u napuštenom mauzoleju okupljaju duhovi, što i glazba prati sablasnim ozračjem, dok im Sunčana polja kontrastiraju blistavima oslikavanjem ljetne žege u Dalmaciji i seljaka u polju; upravo su Sunčana polja nakon praizvedbe 1920. pozdravljena kao jedno od najreprezentativnijih djela hrvatske orkestralne glazbe. Gotovo istovremeno, Ottorino Respighi je simfonijskom pjesmom Rimske fontane postigao izvanredan međunarodni uspjeh, koji je potvrdio Rimskim pinijama; o oba djela dočarao je četiri različite lokacije Rima.

Zanimljiva je kombinacija ovog programa; dakle po dvije simfonijske pjesme hrvatskog i talijanskog skladatelja, određena simetrija, ali to je i intelektualno uzbudljiv raspored. Druga simfonijska pjesma obojice skladatelja, dakle Sunčana polja i Rimske pinije, imaju nešto zajedničko i možda bi se mogle usporediti. Povezuje ih taj herojski ton, glasni dijelovi s puno limenih puhača, veliki orkestralni zvuk, istaknuo je maestro Dindo. Doista, veliki sastav Simfonijskog orkestra HRT-a, blještava orkestracija i moćan zvuk bili su sjajna završnica ove sezone Majstorskog ciklusa.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu urednice Gordane Krpan na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3) te putem HRTi platforme. Za vrijeme stanke u dvorani, slušatelji prijenosa čuli su razgovor s maestrom Dindom. Snimka koncerta i razgovora dostupna je do 14. lipnja u Slušaonici Hrvatskog radija.


                                                            Simfonijski orkestar HRT-a

Sljedeća sezona Majstorskog ciklusa počinje 19. rujna 2019. svečanim koncertom u povodu 90 godina djelovanja Simfonijskog orkestra HRT-a.