Dva puta po 200 godina na jednom koncertu

Novim koncertom iz zajedničkog ciklusa Kanconijer, sutra (četvrtak, 5. prosinca) Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom gostujućeg dirigenta Aleksandra Markovića, obilježit će 200. godišnjicu dvaju skladatelja – Franza von Suppéa i Jacquesa Offenbacha.Margareta Klobučar, Jana Vuletić, Aleksandar Marković, Krešimir Špicer i Ljubomir Puškarić ispred Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a

Obojica rođeni 1819., Suppé u Splitu, a Offenbach u Kölnu, stvarali su operete te svojim djelima doprinijeli razvoju i popularnosti tog glazbenog žanra. Nastala u Parizu, kao zabava srednje i niže građanske klase, prožeta šalama, satirom i burleskom, opereta svoj procvat u Francuskoj duguje Jacquesu Offenbachu. Franz von Suppé zaslužan je za njezin uspjeh u Beču, a pripisuje mu se i prva opereta na njemačkom jeziku.

Nakon mnogih hvaljenih opereta, Suppé je 1879. stvorio Boccaccio, koji se, zbog neodoljivih arija i razrađene orkestracije, smatra njegovim najboljim ostvarenjem. I sam ga je ocijenio kao svoj najveći životni uspjeh. Istodobno, Offenbach je stjecao ugled i 'ozbiljnijim' djelima; posljednja njegova opera je Hoffmannove priče čije su je privlačne točke i fantastična radnja zadržale na opernim repertoarima do danas.

U povodu 200. obljetnice rođenja dvojice skladatelja, maestro Aleksandar Marković predvodi izbor iz tih djela uz zvjezdanu solističku postavu: sopranisticu Margaretu Klobučar, mezzosopranisticu Janju Vuletić, tenora Krešimira Špicera i baritona Ljubomira Puškarića.


                                                                          Aleksandar Marković

- Meni je zadovoljstvo ponovo biti u Zagrebu i raditi s vrsnim ansamblima HRT-a (Simfonijskim orkestrom i Zborom, op. a.) i s dragim solistima, istaknuo je za HTV maestro Marković.Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a na probi u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, dirigent Aleksandar Marković

I Suppé  i Offenbach u svojoj su glazbenoj karijeri bili poznati kao tvorci popularne i vedre glazbe, pa već u prvom tjednu adventa na obljetničkom Kanconijeru doživite glazbeno slavlje dostojno blagdanskog vremena u kojem se nalazimo. Ili u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog ili u izravnom radijskom prijenosu, urednice Zrinke Matić, na Trećem programu Hrvatskog radija.