Simfonijski orkestar HRT-a već tradicionalno staru godinu ispratio u Čakovcu

Sinoć, 30. prosinca, 19. put zaredom Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) ispratio je staru godinu Novogodišnjim koncertom u Čakovcu.

U odličnoj atmosferi dupkom pune dvorane nizao se prigodan program koji je za ovu prigodu izabrao maestro Ivo Lipanović, a svojim glasom uveličali sopranistica Valentina Fijačko Kobić i tenor Domagoj Dorotić.

Glazbenu svečanost otvorio je hrvatski blok: Uvertira opere Porin Vatroslava Lisinskog kojom su Simfoničari i maestro Lipanović sve prisutne podsjetili da se 2019. obilježavala 200. godišnjica rođenja skladatelja prve hrvatske opere, Serenada za glas i gudače Josipa Hatzea koju je izvela Valentina Fijačko Kobić te Domovini i ljubavi Ivana pl. Zajca u izvedbi Domagoja Dorotića.

Nakon toga uslijedio je niz bečkih majstora valcera, polki i operete. Svi u dvorani uživali su u djelima Johanna Straussa, mlađeg – valcerima Bečka krv i Na lijepom plavom Dunavu te u polki Ispod gromova i munja. Dašak bečke operete u Čakovec su donijeli Fijačko Kobić i Dorotić sjajnim izvedbama popularnih arija iz najpoznatijih opereta Franza Lehára - Zemlja smješka (Dein ist mein ganzes Herz), Giuditta (Meine Lippen Sie kussen so heiss) i Vesela udovica (Lippen schweigen). Našlo se u operetnom bloku mjesta i za još jednog 200-godišnjaka rođenog i školovanog u Hrvatskoj, a zaslužnog za procvat bečke operete – Franza von Suppea i njegov Boccaccio marš.

Glazbeni ispraćaj 2019. zaokružio je dodatak bez kojeg Novogodišnji koncert ne bi bio potpun – Radetzky marš Johanna Straussa, starijeg u čijoj je izvedbi pod ravnanjem maestra Lipanovića sudjelovala i čakovečka publika svojim dlanovima.