Zbogom, maestro Kranjčević...

Zagreb, 11. veljače 2020. - Još prošli tjedan maestro Vladimir Kranjčević nakon duljeg se vremena javio telefonom i izrazio želju da, prema svojemu običaju, dođe na jedan od predstojećih koncerata u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a. Pretpostavljao je da bi to mogao biti onaj 4. lipnja s pijanistom Robertom Cominatijem i pod ravnanjem Enrica Dinda. Bio je to poziv koji je ulijevao nadu da njegovo zdravlje ide na bolje, ali i izazvao nostalgiju prema nekim prošlim, boljim vremenima kada smo maestra Kranjčevića mogli češće vidjeti u publici koncerata njegovih nekada matičnih ansambala, Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a. Prirodnost njegova autoriteta i sveobuhvatna kompetencija kojom su odisali njegovi savjeti uvijek su bili dobrodošao putokaz u pripremama projekata, a argumentirana kritika ili pohvala nakon izvedbi, koje nije propuštao izraziti, bili su dragocjen poticaj za dalje.

Najintenzivnije razdoblje njegove profesionalne suradnje sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a bilo je između 1976. i 1988. godine kada im je bio šef dirigent, najprije Zboru do 1982., a potom Orkestru od 1983. Za njegova mandata, nakon dugo vremena, Zbor je ponovno počeo održavati samostalne koncerte, i to u Hrvatskom glazbenom zavodu gdje je i počeo. Već u prvoj sezoni na čelu tadašnjih Zagrebačkih simfoničara RTZ-a, maestro Kranjčević povećao je broj pretplatničkih koncerata sa sedam na petnaest po sezoni.

Nije zazirao ni od drugačijih glazbenih formata. Reputacijom jednog od naših najcjenjenijih i najpoznatijih glazbenih stručnjaka uspijevao je zainteresirati i publiku tzv. 'lakših' žanrova. Kao predsjednik žirija, svojim šarmom osvojio je i sudionike i publiku HRT-ova showa Do posljednjeg zbora te dviju sezona showa Maestro 2014. i 2015. posvećujući se s jednakim žarom kandidatima koji su za potrebe showa postali dirigenti Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a.

I nakon isteka mandata šefa dirigenta, sve do njegove oproštajne koncertne sezone, 2016./2017., maestro Kranjčević mogao se barem jedan do dva puta tijekom sezone vidjeti za dirigentskim pultom Zbora odnosno Simfonijskog orkestra HRT-a; uz njih je obilježio i svoj 80. rođendan. Bilo je to 2016. godine u ciklusu Kanconijer, kada su na programu bili Sedma simfonija i Te Deum Antona Brucknera i kada se solistima, Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružio uvijek mu privrženi Akademski zbor Ivan Goran Kovačić. Na rođendanski poklon Simfoničara, sliku Vasilija Jordana, maestro je odgovorio dirljivim pismom u kojemu se, osim zahvale i oprostio s njima: „Bili ste sjajni u pripremi i na koncertu, naprosto je bio užitak voditi vas kroz tu divnu muziku. Hvala vam na svemu, posebno na daru. Hvala svim generacijama koje su prošle kroz orkestar”, napisao je među ostalim.U ciklusu Sfumato, 14. veljače 2017., kada su na programu bila djela hrvatskih skladatelja, posljednji je put nastupio uz Zbor HRT-a. „Kako je bilo? To mora publika reći. Ovaj ansambl poznajem dugo. Išao sam na njihove koncerte za one slavne ere Pozajića, Zlatića… Bio sam i njegov šef, puno smo radili, puno smo snimali i uvijek je užitak s tim ljudima raditi, jer su oni profesionalci, potentnih krasnih glasova i kad se to uspije uskladiti i animirati onda dođe do jednog pravog glazbenog doživljaja,” rekao je nakon koncerta. Maestro Kranjčević tom je prigodom potvrdio i da se oprašta od aktivnog muziciranja: „Da, to je oproštaj. Imam još pet koncerata do svibnja i onda zatvaram dućan. Ja ću se i dalje baviti glazbom, sve ću raditi osim proba i koncerata. To me je jako počelo zamarati, iako donose i osvježenje, ali je teško pripremati jedan veliki projekt, ja sam ipak navršio 80 godina.”


Posebna emisija ciklusa Oda-birano, autorice i urednice Ive Lovrec Štefanović, u spomen na maestra Kranjčevića donosi ulomke razgovora iz 2013. godine kada je primio nagradu Porin za životno djelo, te iz godine 2017. nakon što se nizom koncerata oprostio od svoje aktivne glazbeničke karijere. Emisiju poslušajte ovdje.


Također, u spomen na maestra Kranjčevića, ciklus Koncert na Prvom u nedjelju, 16. veljače u 20.05 donosi njegov posljednji koncert u ciklusu Kanconijer, održan uz njegov 80. rođendan, a u nizu koncerata kojim se oprostio od aktivne glazbeničke karijere. 

Simfonijski orkestar HRT-a, te Zbor HRT-a i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić uz soliste Martinu Zadro, Martinu Gojčeta Silić, Domagoja Dorotića i Luciana Batinića 17. studenog 2016. godine tumačili su pod vodstvom Vladimira Kranjčevića djela Antona Brucknera: Sedmu simfoniju u E-duru i Te Deum.

Nakon emitiranja koncert će biti dostupan do iduće nedjelje na linku: https://radio.hrt.hr/prvi-program/ep/koncert-na-prvom-u-spomen-na-maestra-vladimira-kranjcevica-1936-2020/332876/