"Glazba i grad" ansambala HRT-a

Manifestaciju Glazba i grad, kojom su tradicionalno, iz godine u godinu, ansambli Hrvatske radiotelevizije, na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava proslavljali Svjetski dan glazbe i pozdravljali početak ljeta, ove godine, zbog epidemioloških mjera, selimo na otvoreni prostor s južne strane zgrade Hrvatske radiotelevizije čime javni medijski servis otvara vrata javnosti.

Nova ljetna pozornica u gradu očekuje vas u parku na adresi Prisavlje 3. Pozivamo vas na Sunčanu stranu Prisavlja koja počinje koncertima orkestara HRT-a 22., 23. i 24. lipnja u 20.30 uz televizijske i radijske prijenose. Odahnite od elementarnih i zdravstvenih nepogoda uz plesni spektakl sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, posvetu Sinatri uz Massima i Jazz orkestar HRT-a te kajkavske bisere s Tamburaškim orkestrom HRT-a.


Trodnevnu glazbenu svečanost, u ponedjeljak 22. lipnja, otvara Tamburaški orkestar HRT-a na čelu sa šefom dirigentom Sinišom Leopoldom. Njihov posljednji nosač zvuka, realiziran u suradnji s Bojanom Jambrošićem pod nazivom Kajkavski biseri, nagrađen je Porinom za najbolji album tamburaške glazbe, a sada ćemo tu posvetu kajkavskoj glazbenoj baštini čuti i uživo, s istaknutim gošćama, Gabi Novak i Danijelom Pintarić.

Manifestaciju u utorak, 23. lipnja, nastavlja Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, izborom plesnih skladbi iz pera glasovitih skladatelja klasične glazbe. Inspirativnost i poticajnost plesnih ritmova dočarat će nam točke u rasponu od opernih remek-djela Gioachina Rossinija, Aleksandra Borodina i Georgea Gershwina preko španjolskim koloritom nadahnutih plesova Pabla de Sarasatea, Georgesa Bizeta i Isaaca Albéniza do najslavnijih stavaka iz Suite za varijete orkestar Dmitrija Šostakoviča i zaključka u veličanstvenom Simfonijskom kolu našega Jakova Gotovca.

Glazbenicima Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija pridružit će se međunarodno proslavljeni solisti: gitarist Petrit Çeku, udaraljkašica Ivana Kuljerić Bilić i bariton Leon Košavić, uz sopranisticu Nataliju Kralj.

Dan poslije, u srijedu, 24. lipnja, Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera udružuje se s Massimom kako bi izveli svevremenske uspješnice iz repertoara Franka Sinatre. Riječ je o programu koji je 2010. ovjekovječen i na nosaču zvuka Massimo Sings Sinatra na kojem su zabilježene pjesme poput  My WayI' ve Got You Under My SkinNew York New YorkFly Me to the Moon... Posvetu glasovitom the Voiceu Massimo će začiniti pjesmama iz svojega repertoara: Zar više nema nas, Benzina, Iz jednog pogleda…, i to u svježim aranžmanima za big band.

Sva tri koncerta počinju u 20.30, a ulaz na njih je slobodan.


Tri koncerta ansambala HRT-a tek su uvod u brojna događanja na pozornici sa sunčane strane Prisavlja, na kojoj ćemo, uz brojne druge, još imati prilike uživati u nastupima naših orkestara i zbora.