Nakon riječke izvedbe Druga Mahlerova otvara Kanconijer

Sinoć je u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i Hrvatske radiotelevizije (HRT), kao dio manifestacije Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture u Centru Zamet izvedena Simfonija uskrsnuća Gustava Mahlera.

Prošireni orkestar, mješoviti zbor i dvije solistice iznijeli su svu osebujnost i težinu ovog glazbenog djela. Bilo je to 100 minuta čistog glazbenog užitka. U jednoj od najvećih simfonija združilo se 200-tinjak izvođača. Svu raskoš Mahlerove Druge simfonije, poznate kao Uskrsnuće, pod vodstvom njemačkog dirigenta Philippa von Steinaeckera, iznijeli su sopranistica Kristina Kolar, prvakinja riječke Opere, mezzosopranistica Ivana Srbljan uz Riječki operni zbor i Riječki simfonijski orkestar te Zbor i Simfonijski orkestra HRT-a.

- Motiv za stvaranje ovog djela Mahleru je zapravo bila smrt njegova profesora. No, ovim glazbenim remek-djelom Mahler zapravo preispituje smisao svog života. Na kraju dolazi do zaključka da uskrsnuti znači živjeti punim plućima, i kada je lijepo, ali i kada je teško. Živjeti život. – istaknuo je maestro von Steinaecker.

Koliko je problematika zahtjevna, govori i podatak da je slavnom skladatelju i dirigentu trebalo 6 godina da njegovo djelo ugleda svjetlo dana.

- Mahlerova Druga simfonija je takvo djelo nakon kojeg, ako je izvedena na onaj dramatični način, zapravo duboko tragičan i na momente tragikomičan, djeluje na publiku transformativno. Nakon ovakvog koncerta ne možete biti isti. – kazao je za HRT Marin Blažević, intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca.Mahlerovu glazbenu priču o životu publika će moći poslušati i danas – u zagrebačkoj Maloj dvorani Doma sportova kada će se Simfonijom uskrsnuća otvoriti ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestara HRT-a.

O ovom projektu koji se počeo organizirati prije više od dvije godine (kada se saznalo da će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture) govorila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a, Ivana Kocelj.

- Koncerti su bili planirani još za travanj ove godine, međutim zbog korona krize se nisu dogodili. Naša je procjena bila da prije opet hladnijih vremena i mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije, da je ovo jedini trenutak u 2020. kada je Rijeka prijestolnica kulture, moguće napraviti ovaj projekt. – naglasila je Kocelj.

Ulaz na zagrebački koncert za pretplatnike Majstorskog ciklusa/ciklus Kanconijer i ciklusa Sfumato/ciklus Kanconijer sezone 2019/2020 je slobodan
, uz predočenje pretplatničke iskaznice, a koncert je ujedno i povrat duga za neodržani u prošloj sezoni. Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja, pretplatnici su svoj dolazak trebali potvrditi, a onaj tko to nije napravio izravni prijenos koncerta može pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3) dok će televizijsku snimku moći pogledati u jednom od termina rezerviranom za klasičnu glazbu na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT – HTV3).