Trijumf Djevojačkog zbora Hrvatske

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 3. srpnja je održan prvi festival Prima Ars Fest. Nositelji festivala za promociju zborskog pjevanja bili su djevojački zborovi, koje ovaj festival podržava.

Članice renomiranih hrvatskih zborova, njih 90-ak, 20. lipnja stigle su u Zagreb gdje su do nastupa aktivno uvježbavali program i surađivali sa istaknutim hrvatskim glazbenicima. Najbolje zborske pjevačice - Djevojački zbor Hrvatske uvježbavao je maestro Ivan Josip Skender.

Djevojke su u samo dva tjedna savršeno uvježbale iznimno zahtjevan program, te su naprosto briljirale u izvedbama Josipa Hatzea - Pjesni ljuvene, u kojima su do izražaja došli savršeno zvonki i čisti glasovi ovih najboljih zborašica. Također, djevojake su izvele stavak iz Oratorija Josipa Magdića Oči su joj kao gorski izvori, te Rastanak istog skladatelja koji je i sam bio prisutan na izvedbi.

Vrhunac prvog djela programa svakako je bila izvedba dva stavka iz Bergamovog Spiriti eccellenti koji je naprosto sve ostavio bez daha, čak i samog autora koji je također bio nazočan u dvorani. Savršen projekt, savršene djevojke i savršen program iz hrvatske "škrinjice" autora za djevojački zbor svakoga u dvorani je oduševio.

U drugom djelu programa, izvedena je hrvatska praizvedba velškog kompozitora Karla Jenkinsa - ADIEMUS - Songs of sanctuary koju su izvele domaćice Djevojačkog zbora Hrvatske odnosno članice Djevojačkog zbora Mozartine uz solistice Ivanu i Mariju Husar.

Odlična kompozicija, koja je inače vrlo izvođena u svijetu, dobila je i svoj hrvatsku promociju. Izvrsne solistice biriljirale su u solo dionicama, ali i u višeglasnim solažama, te su se posebno iskazale u improvizacijskim djelovima. Zbor je sve u dvorani oduševio, izvrsnim pjevanjem uz zahtjevnu koreografiju koju su izveli pjevački i plesno na svjetskom nivou.

Izvrstan koncert za pamćenje koji su upriličile članice 50-ak hrvatskih zborova, te tri hrvatske mlade dive - Ivana Kindl te Ivana i Marija Husar, odvijao se uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a, pod ravnjanjem maestra Mladena Tarbuka.

U sklopu Festivala, u jutarnjem terminu održan je seminar za zborovođe i dirigente pod vodstvom maestra Roberta Homena, na kojem je kao zbor demonstrator sudjelovao Djevojački zbor Hrvatske.