GLAZBA I GRAD

Četvrtak, 21. lipnja 2018. u 22 sata
Trg kralja Tomislava

Glazba i grad: Progressive Deviations: Jazz orkestar HRT-a svira Franka Zappu

Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent

Gosti: 
Ervin Baučić, vokal
Peter Ugrin, violina
Borna Šercar, udaraljke

I ove godine, 20. i 21. lipnja, na zagrebačkom Tomislavovu trgu, četiri će ansambla HRT-a – Zbor i Simfonijski orkestar, Tamburaški orkestar i Jazz orkestar – Zagrepčanima i svima koji se u gradu zateknu ponuditi široki izbor glazbenih poslastica.

U suradnji s Gradom Zagrebom, i ove godine ansambli HRT-a slave Svečanost glazbe u sklopu festivala Zagreb Classic!

Stvarati glazbu – moto je inicijative pokrenute još 1981. pri francuskom ministarstvu kulture. Učiniti glazbu dostupnu svima i svugdje, potaknuti amaterske i profesionalne glazbenike na muziciranje izvan strogih okvira koncertnih dvorana, na otvorenim prostorima, doprijeti do što šire publike - ideja je koja je zaživjela već sljedeće, 1982. godine u Parizu kao Fête de la musique - Svečanost glazbe – dan na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim. Ideja se od tada pretvorila u međunarodni fenomen: širom svijeta, na prvi dan ljeta, 21. lipnja, organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi. 

Jazz orkestar HRT-a očekuje nas 21. lipnja s programom posvećenim glazbi Franka Zappe. Zbog kompleksnosti, posebnog duha i osobnog karaktera Zappine glazbe, rijetki su glazbenici i orkestri koji su se odvažili izvoditi njegova djela; sviraju ga samo oni najspremniji, otvorenih pogleda, bez predrasuda i stilskih ograničenja; rokeri, klasičari i jazzisti. Među njih se već 2015. godine svrstao i Jazz orkestar HRT-a kada je, u svojemu redovitom koncertnom ciklusu u Muzeju suvremene umjetnosti, ugostio dirigenta, aranžera, skladatelja i saksofonista Edwarda Palerma, koji se 'drznuo' posegnuti u Zappinu glazbenu ostavštinu i obogatiti njegova djela vlastitim viđenjem. Upravo nam njegove aranžmane, uz one Niclasa Rydha, donosi Jazz orkestar orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella, uz vrsne goste: Ervina Baučića, Petera Ugrina i Bornu Šercara!

Ulaz slobodan.