SFUMATO

Utorak, 18. prosinca 2018. u 20 sati
Hrvatski glazbeni zavod

Oratorio de Noêl

Zbor HRT-a
Monika Cerovčec, sopran
Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran
Martina Borse, alt
Stjepan Franetović, tenor
Marko Fortunato, tenor

Zagrebački solisti
Diana Grubišić Ćiković, harfa
Pavao Mašić, orgulje
Vanja Lisjak, Mate Đuzel, Miro Taradi, tromboni
Nikola Fabijanić, Tomislav Žužak. saksofoni
Izidor Erazem Grafenauer, teorba
Sven Buić, kontrabas
Marko Mihajlović, udaraljke

Tomislav Fačini, dirigent

Camille Saint-Säens: Oratorio de Noêl, za soliste, zbor, gudače, orgulje i harfu
Tomislav Fačini: Hrvatske božićne pjesme, za soliste, zbor i instrumentalni ansambl

Ozračje najvedrijega kršćanskog blagdana, veselje i iščekivanje Isusova rođenja, nezamislivo je bez glazbe u kojoj se ogleda s posebnom blagošću i ljepotom.

Jednostavnost, pastoralnost i posezanje za tradicijom očituju se u Božićnom oratoriju Camillea Saint-Säensa. Kroz izbor tekstova na latinskom iz Starog i Novog zavjeta, psalama i evanđelja te katoličke božićne liturgije, mahom u homofonom slogu, stvorio je osobiti spoj romantičnog poleta i baroknih reminiscencija (iako je na partituru stavio opasku „u stilu J. S. Bacha”, nije sigurno je li poznavao Bachov Božićni oratorij). No, suzdržani izričaj koji prevladava Oratorijem ipak nije bio dovoljan za iskaz duboke dirnutosti; odbljesci grandioznosti u solističkim dionicama i intenzivna zborska epizoda otkrivaju veličanstvo božićnog misterija.

Obilje hrvatske tradicijske pučke pjesme svjedoči o posebnoj tradiciji o kojoj zapisi sežu u 12. stoljeće. Prigoda je za novo ruho drevnih napjeva, sa svježim harmonijama, uz mali instrumentalni sastav.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Cijena pojedinačne ulaznice iznosi 50 kuna. Za umirovljenike, učenike, studente i skupne posjete (15 i više ulaznica) odobravamo popust od 40%, a za osobe s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50%.