SVEČANA PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA

Petak, 7. prosinca 2018. u 18 sati
Dom OSRH 'Zvonimir'

Svečana premijera dokumentarnog filma 'Heroji se ne zaboravljaju' 

Simfonijski orkestar HRT-a
Olja Dešić, dirigent

Hrvatska radiotelevizija (HRT) uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra HRT-a organizira svečanu premijeru dokumentarnog filma 'Heroji se ne zaboravljaju'.

Za film, proizveden u Dokumentarnim sadržajima Hrvatske televizije (HTV), glazbu je skladao Nenad Bach, a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog originalnu skladbu snimio je Simfonijski orkestar HRT-a. Film govori o Petru Hercegu Tomiću, u SAD-u poznatom kao Petar Tomich, američkom junaku hrvatskog podrijetla, koji je žrtvujući vlastiti život prilikom japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. spasio živote nekoliko stotina mornara s broda USS Utah. Za svoj junački čin, u kojem je izgubio život, Tomich je posmrtno odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost Medaljom časti, koju dodjeljuje Vlada Sjedinjenih Američkih Država. I koliko god bio uzbudljiv život i smrt ovog hrvatskog iseljenika, toliko je bila uzbudljiva i potraga za njegovim potomcima kojima bi se medalja uručila. Poslije gotovo desetljeća potrage i dokazivanja, pa čak i sudskih postupaka, umirovljeni američki kontraadmiral Robert Lunney našao je Tomicheve potomke u Prologu u Hercegovini.

Redatelj filma je Ištvan Filaković, scenaristi su Vladimir Brnardić i Nenad Bach, direktor fotografije Dražen Lipka, a montažer Mladen Radaković.

Svečanu premijeru dokumentarca 'Heroji se ne zaboravljaju' u petak 7. prosinca  u 18 sati u Domu OSRH 'Zvonimir' uveličat će Simfonijski orkestar HRT-a koji će pod ravnanjem Olje Dešića tom prigodom izvesti originalnu filmsku glazbu Nenada Bacha.

Film u trajanju od 52 minute moći će vidjeti svi gledatelji HRT-a u subotu, 8. prosinca na televizijskom Prvom programu (HRT – HTV1)  u 13 sati i 15 minuta.