GLAZBENI DANI HRT-a

Četvrtak, 14. veljače 2019. u 20 sati
Dvorana Drago Gervais, Opatija
 
Glazbeni dani HRT-a – Viva amor!
 
Simfonijski orkestar HRT-a
Róbert Farkas, dirigent
Kristina Kolar, sopran
 

Johann Strauss ml.: Uvertira opereti Šišmiš (ulomak)
Franz Lehar: Meine Lippen iz operete Giuditta
Pietro Mascagni: Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana
Giacomo Puccini: O mio babbino caro – arija iz opere Gianni Schicchi
Bedřich Smetana: Vltava (ulomak)
Boris Papandopulo: Ples bakantica iz opere Amfitrion
Viva amor!, potpuri najpoznatijih tema, sastavio Krešimir Seletković
Vittorio Monti: Csárdás
 
 
Trodnevnu svečanost glazbe koju Hrvatska radiotelevizija priređuje u Opatiji od 14. do 16. veljače okrunit će izbor pjesme za Eurosong – 'Dora', a otvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) u jednom od svojih najkomunikativnijih izdanja.
 
Datum i lokacija ponudili su neiscrpan izvor nadahnuća za gozbu sastavljenu od samih delikatesnih zalogaja klasične glazbe. U povodu Valentinova najljepšim opernim i baletnim brojevima proslavit će se ljubav – sila koja pokreće čovječanstvo i nadahnjuje umjetnost kroz stoljeća.
 
Upravo na Dan zaljubljenih prije 120 godina rođen je na obližnjem Sušaku Lovro pl. Matačić. U čast legendarnog maestra dirigentsko vodstvo koncerta povjereno je Róbertu Farkasu, laureatu Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata koje nosi Matačićevo ime, a koje se u Zagrebu održava svake četiri godine. Maestro Farkas koji je na Matačićevom natjecanju ovjenčan i posebnom nagradom Simfonijskog orkestra HRT-a, izvest će Smetaninu Vltavu, jedan od zaštitnih znakova repertoara Lovre plemenitog Matačića.
 
Na činjenicu da je Opatija sagrađena kao elitno austro-ugarsko turističko odredište podsjetiti  će glazba Johanna Straussa mlađeg na koju se plesalo u carskoj prijestolnici, ali, lako je zamisliti, i u monarhijskoj oazi na Kvarneru.
 
U miru, ljepoti i glamuru Opatije uživali su mnogi slavni gosti među njima i skladatelji poput Lehara, Mascagnija, Puccinija… Njihova glazba zazvučat će u gradu u kojem su se nekad odmarali i provodili, a možda i nalazili inspiraciju. U izvedbi neodoljivih arija Franza Lehara i Giacoma Puccinija Simfonijskom orkestru HRT-a pridružit će se prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, sopranistica međunarodnog ugleda, Kristina Kolar.
 
Domaćin koncerta, Simfonijski orkestar, iskoristit će ovu prigodu i najaviti proslavu 90. godine djelovanja koja se navršava upravo 2019.  Peti najstariji radijski orkestar u Europi, ponos HRT-a kao javnog medijskog servisa, pokazat će koliko žara i ljubavi posvećuje hrvatskoj glazbi kao svojoj glavnoj repertoarnoj preokupaciji, izvedbom Plesa bakantica  iz opere Amfitrion  Borisa Papandopula, barda koji je velik dio života proveo upravo u Opatiji.
 
Potpurijem Viva amor!  koji je pripremio Krešimir Seletković, Orkestar će pod ravnanjem maestra Farkasa najpoznatijim klasičnim temama Wagnera, Berse, Mahlera, Čajkovskog, Hačaturjana, Prokofjeva, Rimski-Korsakova i Bernsteina, oslikati pravu ljubavnu priču, od početnog ljubavnog zanosa, preko većih ili manjih bura i neverina do konačnog smirenja u luci zajedničkog života.
 
Večer za pamćenje zaokružit će pojava Ozrena Grabarića, glumca koji je odnio pobjedu nad ostalim slavnim dirigentima-amaterima koji su se usudili stati ispred Simfonijskog orkestra HRT-a u prvoj sezoni emisije Maestro. Kroz program prve večeri vodit će nas zaštitni znak Hrvatskog radija-Radio Rijeke Robert Ferlin.
 
Izravni prijenos koncerta iz dvorane Drago Gervais urednica Romane Nemčić i Arijane Jandrić te redatelja Danka Volarića moći će se pratiti na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT – HTV1) i Drugom programu Hrvatskog radija (HRT – HR2) kao i putem platforme HRTi.