GLAZBENI DANI HRT-a

Petak, 15. veljače 2019. u 20 sati
Dvorana Drago Gervais, Opatija

 
Glazbeni dani HRT-a – Opatijske serenade, nova generacija
 
Jazz orkestar HRT-a
Miron Huaser, dirigent

 
Antonela Doko
Iva Gortan
Nina Kraljić
Jacques Houdek
Damir Kedžo
Marko Kutlić
Elvis Stanić
Marko Tolja

 
 
Zvonimir Krkljuš/Zvonimir Krkljuš/Ivan Popeskić: Serenada Opatiji 
Edoardo Vianello/ Igor Krimov /Joe Kaplowitz: Nogometna utakmica
Gabor Lenđel/Duško Trifunović/Teška industrija/Joe Kaplowitz: Ti si mi bila naj,naj
Arsen Dedić/Arsen Dedić/Zvjezdan Ružić: Što me čini sretnom
Zdenko Runjić/Momčilo Popadić/Zvjezdan Ružić: Zbogom ostaj ljubavi
Arsen Dedic/Silvije Glojnarić: Ni ti ni ja
Branko Mihaljević/Drago Britvić/Luka Žužić: Golubovi
Ivo Kuštan/Blanka Chudoba/Andreas Marinello: Iluzije
Doris Lussier /Arsen Dedić/ Miron Hauser: Paganini twist 
Bert Kaempfert/Marija Renota/Silvije Glojnarić: Stranci u noći 
Đorđe Novković/Arsen Dedić/Silvije Glojnarić: Nada
Petko Kantardžijev/Ivica Krajač/Zvjezdan Ružić: Jutro će promijeniti sve
Ljubo Kuntarić/Blanka Chudoba/Luka Žužić:  Autobus Calypso
Nenad Grčević/Nenad Grčević/Ivan Popeskić: Tiho plove moje čežnje
 
 
 
Hrvatska radiotelevizija (HRT) i domaćin 'Glazbenih dana HRT-a 2019.', Grad Opatija, priređuju od 14. do 16. veljače 2019. trodnevnu svečanost glazbe i TV spektakla u staroj dami Opatiji.  Time se nakon mnogo godina vraća stari sjaj i tradicionalni medijski šušur u tu kvarnersku prijestolnicu hrvatske zabavne glazbe iz koje je i krenula popularna 'Dora'.
 
'Glazbeni dani HRT-a 2019.' u Opatiji će tijekom ta tri dana mobilizirati sve najbolje iz bogate glazbene i scenske produkcije HRT-a. Drugi dan, petak 15. veljače, u Dvorani Gervais rezerviran je za vrlo atraktivan koncert sjajnih pjevača i Jazz orkestra HRT-a koji će pod ravnanjem Mirona Husera izvesti popularne skladbe koje su obilježile desetljeća glasovitih opatijskih serenada.
 
Bit će to prigoda da se u interpretacijama etabliranih, ali i mladih pjevača sve generacije zajedno prisjete svevremenskih uspješnica koje su svjetlo dana uglavnom ugledale na pozornici Opatijskog festivala što je uvriježeno ime za festival zabavne glazbe ondašnje radiodifuzije koji se održavao od 1958. do 1986. u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner. Bio je to jedan od prvih i najvažnijih glazbenih događaja u bivšoj državi nastao po uzoru na vrlo popularni Festival talijanske kancone u Sanremu. Na njemu su nastupali tadašnji najpopularniji interpreti zabavne glazbe – Ivo Robić, Vice Vukov, Marko NovoselAnica ZubovićGabi NovakTereza KesovijaKemal MontenoZdravko ČolićKorni grupaIndexiNovi fosiliZafir HadžimanovĐorđe Marjanović, Lola NovakovićDušan JakšićLeb i solPepel in kri i mnogi drugi. Prvi pobjednici bili su Ivo Robić i Zdenka Vučković s legendarnom Malom djevojčicom, a posljednja pobjednica bila je Zorica Kondža s pjesmom Bar da znam. Od 1973. do 1976. u okviru festivala birao se i predstavnik za Eurosong, a od 1992. pa sve do 2011. za isti se izbor uglavnom na istoj sceni opatijskog hotela birao i hrvatski predstavnik za to popularno pjevačko natjecanje koje je danas preraslo geografske granice Europe.
 
Iskusni glazbenici – Elvis Stanić, Jacques, Nina Kraljić, Marko Tolja i Damir Kedžo kao i predstavnici novije generacije mladih glazbenih snaga – Antonela Doko, Iva Gortan i Marko Kutlić uz pratnju Jazz orkestra HRT-a oživjet će slavne dane Opatijskog festivala i sve u dvorani, baš kao i one ispred ekrana svojih televizora, ali i tableta ili pametnih telefona putem HRTi usluge, podsjetiti na nezaboravne hitove i izvođače kojima smo se godinama divili. Kada se spomene Opatija odmah čujem glazbu 50-tih godina prošlog stoljeća. Prvo što čujem su pjesme Ive Robića, Beti Jurković i ostalih tadašnjih popularnih pjevača. I naravno tu je Opatijski festival. Tako da je bilo puno teže odlučiti što ne svirati nego što svirati, kaže Miron Hauser o programu kojim će se odati počast Opatiji i svim pjevačima koji su prošli pozornicama ovog grada.
 
Jesu li uspješnice Ive Robića (Serenada Opatiji , Golubovi , Stranci u noći, Tiho plove moje čežnje), Beti Jurković (Nogometna utakmica, Paganini twist, Autobus Calypso), Josipe Lisac (Što me čini sretnom), Indexa (Ti si bila naj,naj, Jutro će promijeniti sve), Olivera Dragojevića (Zbogom ostaj ljubavi), Arsena Dedića (Ni ti ni ja), Tereze Kesovije (Iluzije) i Gabi Novak (Nada) i dalje jednako svježe i zabavne pokazat će odabrana pjevačka vrsta sastavljana od iskusnih i mladih pjevačkih snaga stasalih i u najvećim televizijskim spektaklima HRT-a.
 
Voditelji ove večeri su Daniela Trbović i Frano Ridjan, urednik projekta Željen Klašterka, scenarist Vojo Šiljak, a izravni prijenos koncerta iz dvorane Drago Gervais urednice Melanije Pović Jagarinec,  i redatelja Danka Volarića moći će se pratiti na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT – HTV1) i Drugom programu Hrvatskog radija (HRT – HR2) kao i putem HRTi platforme.