ZBOR HRT-a u MÜNCHENU

Nedjelja, 19. svibnja u 19 sati
Prinzregententheater, München

Zbor HRT-a
Radijski orkestar iz Münchena
Ivan Repušić, dirigent

Solisti:
Tomislav Mužek, tenor
Valentina Fijačko Kobić, sopran
Jelena Kordić, mezzosopran
Ljubomir Puškarić, bariton
Ivica Čikeš, bas

Zbor HRT-a pripremio: Luka Vukšić

Jakov Gotovac: Ero s onoga svijeta, koncertna izvedba opere

Zbor HRT-a nastupit će u sezoni Radijskog orkestra iz Münchena, u sklopu ciklusa Nedjeljnih koncerata (Sonntagskonzerte) u Prinzregententheateru u Münchenu u koncertnoj izvedbi najslavnije hrvatske opere – Ero s onoga svijeta – Jakova Gotovca.

Na inicijativu maestra Ivana Repušića, od sezone 2017./2018. šefa dirigenta Radijskog orkestra iz Münchena, projekt je zamišljen kao suradnja Bavarskog radija i Hrvatske radiotelevizije, pa će zvedbu izravno prenositi BR Klassik Bavarskoga radija. Snimka će biti objavljena i na CD-u u izdanju njemačke etikete cpo. Solisti su vrsni hrvatski vokalni umjetnici: nacionalni prvak Tomislav Mužek kao Mića / Ero, prvaci Opere HNK-a u Zagrebu Valentina Fijačko Kobić kao Đula i Ljubomir Puškarić kao Mlinar Sima, uz nacionalnog prvaka Ivicu Čikeša u ulozi Gazde Marka i  članicu ansambla Nacionalnog kazališta iz Mannheima Jelenu Kordić u ulozi Dome. U izvedbi će, uz Zbor HRT-a, sudjelovati Radijski orkestar iz Münchena kojemu su upravo koncertne izvedbe opera s uglednim solistima u spomenutom ciklusu jedna od specijalnosti, uz sakralnu glazbu 20. i 21. stoljeća te crossover projekte kojima iskazuje svoju svestranost. Dirigirat će dakako Ivan Repušić, koji nakon Hrvatske, uspješnu karijeru gradi na svjetskim opernim i koncertnim pozornicama, prije svega njemačkim; angažmanima u Državnoj operi u Hannoveru i Njemačkoj državnoj operi u Berlinu pridodao je i poziciju šefa dirigenta Radijskog orkestra u Münchenu.

Komična opera u tri čina, Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, nastala na libreto Milana Begovića, ubraja se među najuspjelije slavenske opere. Nakon praizvedbe u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2. studenoga 1935., postala je stalni dio opernih repertoara ne samo zagrebačkog HNK-a (gdje je u siječnju 2018. dosegla 700. izvedbu) već i drugih hrvatskih kazališta, a s uspjehom je izvođena i u inozemstvu, osobito u godinama nakon praizvedbe. I glazba i radnja opere prava su oda narodnim običajima u Dalmatinskoj zagori. Duhoviti libreto prepun vrckavih dosjetki prati mladića Miću, koji se, iako iz imućne obitelji, prema savjetu majke, prikazuje kao siromah kako bi bio siguran da ga odabranica njegova srca – djevojka Đula – iskreno voli. Nakon brojnih peripetija i varki, naposljetku njihova ljubav trijumfira. Nastala u jeku novonacionalnog smjera u hrvatskoj glazbi, opera živopisnim koloritom, bujnom orkestracijom, poletnim ritmovima i pjevnim vokalnim linijama, idealno prati libreto, stvarajući kroz Gotovčev nadahnuti rukopis bezvremenski spoj umjetnosti i naše folklorne baštine.

Više o projektu...