GLAZBA I GRAD – FIESTA LATINA

Nedjelja, 23. lipnja u 20.30
Trga kralja Tomislava, Zagreb
 
Fiesta Cubana
 
 
Jazz orkestar HRT-a feat. Cubismo
Miron Hauser, dirigent
 
 
M. Hauser: Tumbao
M. Igrec.,arr. M. Hauser: B.P. Club Blue Cha Cha                                            
D. Križić, arr. A. Marinello: Dani u Havani                
K.Tomec, arr. V.Osmačko/M.Hauser: Bailando cha cha cha  
trad/H. Rupčić, arr. V.Osmačko/M.Hauser: Iya mi ile
R. Luque, arr. M.Hauser: Son Veinte                                                             
J. Galić, M.P.Hernandez, arr M. Hauser: Krumpira
N.Grahovac, arr. M.Hauser: Ljubav, samo ljubav
K. Metikoš/I. Krajač, arr. M.Igrec/M.Hauser: Na na na
Z. Stipišić, arr. M.P.Hernandez/M. Hauser: Tempera
 

Projekt Glazba i grad – Fiesta latina, kojim Hrvatska radiotelevizija (HRT) šestu godinu zaredom proslavlja Svjetski dan glazbe, koncertom Fiesta Cubana zatvaraju Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo.
 
Naš najznačajniji latin-jazz sastav, Cubismo, ime je dobio po igri riječi i skladbi Cubana Be, Cubana Bop legendarnog jazz trubača Dizzyja Gillespieja koji je među prvima spajao afro-kubanske s jazz i ritmovima drugih glazbenih stilova. Članovi Cubisma su glazbenici poznati po velikoj muzikalnosti i instrumentalnoj vještini koji dolaze iz jazz miljea, a ujedno posjeduju strast prema latino glazbi. Već na samom početku djelovanja, Cubismo je stekao veliku popularnost redovito svirajući u zagrebačkim klubovima B.P. Club i Hard Rock Café. Osim toga, bili su iznimno traženi za nastupe diljem Hrvatske, posebice one na otvorenim prostorima gdje bi publika mogla plesati.
 
Jazz orkestar HRT-a i Cubismo surađuju još od 2017. kada su za završetak jazz ciklusa priredili vatrenu latino fiestu kojom su oduševili prepunu dvoranu Gorgana zagrebačkom MSU-a. Nakon toga skladbe u jazz aranžmanima iz bogate povijesti Cubisma, među kojima su Bailando cha-cha-cha, Tempera, Na, na, na… oduševljavale su publiku na otvorenim pozornicima Šibenika, Slavonskog Broda i Zadra.
 
Oba sastava najbolje funkcioniraju u svirci pred publikom kada pršte pozitivnom energijom koju će prvi put u Zagrebu, na otvorenoj pozornici, pokazati slaveći glazbu i dolazak ljeta popularnim hitovima Cubisma u jazz aranžmanima Mirona Hausera, Andreasa Marinella, Maria Pentona Hernandeza i Maria Igreca uz dobro poznati glas Ricarda Luquea te pod ravnanjem Mirona Hausera.
 
Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na televizijskom Trećem programu HRT-a (urednica Jana Haluza, redatelj Tvrtko Grgić), na radijskom Drugom programu i na Radio Sljemenu te putem HRTi platforme.