GLAZBA I GRAD – FIESTA LATINA

Petak, 21. lipnja u 20.30
Trga kralja Tomislava, Zagreb
 
Fiesta Sinfónica
 
Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci
 
Róbert Farkas, dirigent
 
Pablo Sáinz Villegas, gitara
 
Valentina Fijačko Kobić, sopran
Josipa Gvozdanić, mezzosopran
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Roko Radovan, tenor
Ljubomir Puškarić, bariton

 
 
George Gershwin: Kubanska uvertira, za orkestar
Arturo Márquez: Danzón br. 2, za orkestar
Joaquin Rodrígo: Concierto de Aranjuez, za gitaru i orkestar
Heitor Villa-Lobos: Chôros, br. 10, 'Rasga o coração', za zbor i orkestar
Astor Piazzolla - ork. G. L. Zampieri: Libertango
Alberto Ginastera: Suita Estancia, op. 8a, za orkestar (1. i 4. stavak)
Leonard Bernstein: West Side Story, koncertna suita br. 2, za soliste, zbor i orkestar
 
 
Pod nazivom Glazba i grad, na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava i šesti put zaredom ansambli Hrvatske radiotelevizije (HRT) proslavit će Svjetski dan glazbe – dan kada glazbenici izlaze iz strogih okvira koncertnih dvorana čineći glazbu dostupnu svima i svugdje, svirajući na otvorenim gradskim prostorima.
 
Ideja Svjetskog dana glazbe zaživjela je još 1982. godine u Parizu kao Fête de la musique (Svečanost glazbe) – dan na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim, a pretvorila se u međunarodni fenomen. Širom svijeta, na prvi dan ljeta, 21. lipnja, organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi.
 
I ove godine, u suradnji s Gradom Zagrebom, ansambli HRT-a – Zbor i Simfonijski orkestar, Tamburaški orkestar i Jazz orkestar – slave Svečanost glazbe u sklopu festivala Zagreb Classic odnosno Zagrebačkog kulturnog ljeta – ZgKUL – koje ljeti, Zagrepčanima i svim gostima grada, nudi brojna kulturna događanja na atraktivnim lokacijama hrvatske metropole.
 
Šesto izdanje Glazbe i grada nazvano je Fiesta Latina, a od 21. do 23. lipnja, četiri ansambla HRT-a Zagrepčanima i svima koji se u gradu zateknu donosi široki izbor glazbenih poslastica inspiriranih latino ritmovima koji, složit će se svatko, najbolje dočaravaju radost glazbe, ljeta i slave život pun sunca. Fiestu  otvaraju Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, nastavljaju Tamburaški orkestar HRT-a s Los Caballerosima, a zatvaraju Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo.

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a koncertom Fiesta Sinfónica, na kojem će pod ravnanjem mađarskog dirigenta mlađe generacije Róberta Farkasa izvesti program s djelima latino autora i onima nastalima na tragovima latino ritmova u umjetničkoj glazbi, obilježit će sam Svjetski dan glazbe i uvesti nas u trodnevnu Svečanost glazbe kojom HRT časti Zagreb, njegove goste kao i cijelu Hrvatsku, jer će se svi koncerti moći pratiti u izravnim prijenosima na programima HRT-a.
 
Kao gost solist na koncertu kojim se veliča glazba i dolazak ljeta, nastupit će španjolski gitarist s njujorškom adresom, Pablo Sáinz Villegas. Umjetnik koji je do sada u svojoj glazbenoj karijeri osvojio nagrade na 30 međunarodnih natjecanja, među njima i onih najprestižnijih kao što su A. Segovia i F. Tarrega. Nastupa u najuglednijim svjetskim dvoranama: njujorškom Carnegie Hallu, bečkom Musikvereinu, Dvorani Čajkovski u Moskvi, dvorani Berlinske filharmonije… i s najboljim svjetskim orkestrima. Krajem svibnja održao je četiri uzastopna koncerta sa Simfonijskim orkestrom iz Chicaga pod ravnanjem Giancarla Guerrermoa, a u svoj kalendar nakon žiriranja na Međunarodnom gitarističkom natjecanju Parkening u Malibuu (Kalifornija) te nastupa u Santiagu s Nacionalnim simfonijskom orkestrom Čilea, prije nastupa u Amsterdamu s ansamblom Amsterdam Sinfonietta, dolazi u Zagreb izvesti Concierto de Aranjuez svog sunarodnjaka Joaquina Rodrigoa. Od 2002. snimio je deset nosača zvuka, od kojih je zadnji Volver (2018.) snimio s tenorskom legendom Placidom Domingom.
 
Zboru i Simfonijskom orkestru, pod ravnanjem maestra Farkasa, pridružit će se i cijenjeni hrvatski  vokalni solisti – Valentina Fijačko Kobić, Martina Gojčeta Silić, Josipa Gvozdanić, Ljubomir Puškarić i Roko Radovan te na pozornici izvesti ulomak iz poznatog mjuzikla West Side Story (Priča sa zapadne strane).    
 
Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na televizijskom Prvom programu HRT-a (urednica Jana Haluza, redatelj  Miljenko Bukovčan), na radijskom Trećem programu (urednica Gordana Krpan) te putem HRTi platforme.