MAJSTORSKI CIKLUS

Četvrtak, 23. siječnja 2020. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Udruženi virtuozi 
 

Simfonijski orkestar HRT-a
Ivan Repušić, dirigent
Roman Simović, violina

Maurice Ravel: La Valse
Sergej Prokofjev: 1. koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 19
Richard Strauss: Život junaka, simfonijska pjesma, op. 40

Briljantni virtuoz violine s urođenom muzikalnošću i neograničenom imaginacijom, Roman Simović vraća se u Majstorski ciklus uz najuspješnijega hrvatskoga dirigenta danas u svijetu, maestra Ivana Repušića.

Glazbenici sa stalnim angažmanima na mjestu koncert-majstora Londonskoga simfonijskog orkestra, odnosno šefa dirigenta Radijskog orkestra iz Münchena, udružuju snage na tom koncertu u Zagrebu. Roman Simović predstavit će se kao solist u izvedbi Prvog koncerta za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva, a zatim preuzeti i ulogu koncertnog majstora u tumačenju simfonijske pjesme Richarda Straussa Život junaka. Nagađanja da je opsežna pedesetominutna simfonijska pjesma, u koju su upleteni citati njegovih prijašnjih djela skladateljeva autobiografija, Strauss je opovrgnuo riječima: „Ja nisam junak, nisam stvoren za bitku.” I premda ne znamo tko je junak Straussove poeme, znamo sigurno tko će biti junaci ove svirački zahtjevne i stilski posve raznolike koncertne večeri.

Pojedinačne ulaznice možete nabaviti na blagajni KD Vatroslav Lisinski ili na lisinski.hr, a izravni prijenos koncerta pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija.