MAJSTORSKI CIKLUS

Četvrtak, 23. travnja 2020. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Vječni ritam
 

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
Simone Rubino, udaraljke

Jakov Gotovac: Simfonijsko kolo
Avner Dorman: Eternal Rhythm, koncert za udaraljke i orkestar
Robert Schumann: 3. simfonija u Es-duru, op. 97

„Ritam je vjerojatno najosnovniji aspekt glazbe, Zapravo, temeljna svojstva ritma izražavaju suštinske znakove života”, riječi su skladatelja Avnera Dormana kojima objašnjava svoj koncert za udaraljke i orkestar Eternal Rhythm. Opisao ga je i kao „slavlje života, energije i sveprisutnog i vječnog ritma”. Koncert je u listopadu 2018., uz Filharmoniju Sjevernonjemačkog radija iz Hamburga, praizveo Simone Rubino, mlada talijanska udaraljkaška zvijezda, te ga nastavio izvoditi i 2019.

Ritmu se obratio i Jakov Gotovac kada je napisao svoje prvo orkestralno djelo – Simfonijsko kolo. Praizvedeno je 1927. pod ravnanjem Krešimira Baranovića, kojemu ga je skladatelj i posvetio. Ne samo u jeku nacionalnog smjera kada je nastalo, nego i danas, smatra ga se „najpoznatijim i najboljim” (J. Andreis) ostvarenjem u instrumentalnom opusu Jakova Gotovca.

Iako numeracija slijedi kronologiju objavljivanja, Treća simfonija Roberta Schumanna posljednje je simfonijsko ostvarenje toga skladatelja. Napisao ju je potkraj 1850., nakon putovanja po Porajnju sa suprugom Clarom, pa djelo uvelike odražava idiličnost toga puta.

Pojedinačne ulaznice možete nabaviti na blagajni KD Vatroslav Lisinski ili na lisinski.hr, a izravni prijenos koncerta pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija.