MAJSTORSKI CIKLUS

Četvrtak, 4. lipnja 2020. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Kolektivno i individualno

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
Roberto Cominati, klavir

Natko Devčić: Istarska suita
Maurice Ravel: Koncert za klavir i orkestar u G-duru
Franz Schubert: 4. simfonija u c-molu, „Tragična”, D417

Nakon dvije godine rada, Maurice Ravel je 1931. godine dovršio Koncert za klavir i orkestar u G-duru. Ugradio je u njega elemente jazza koji su ga se duboko dojmili tijekom boravka u SAD-u. „Najdojmljiviji dio jazza je njegov bogat i raznolik ritam... Jazz je bogat i živi izvor nadahnuća za modernog skladatelja, pa me čudi što više Amerikanaca nije pod njegovim utjecajem”, izjavio je nekoliko godina poslije. Koncert izvodi napuljski pijanist Roberto Cominati, danas gost prestižnih europskih koncertnih dvorana, a nekada student Alda Ciccolinija.

Za Natka Devčića neiscrpan izvor nadahnuća bio je istarski folklor; istraživao je ulogu malih intervala istarskog idioma, prožimajući ga umjetničkom invencijom, koja se u punoj stvaralačkoj zrelosti iskazala u Istarskoj suiti 1948. U dobi od samo 19 godina, 1816., Franz Schubert napisao je svoju Četvrtu simfoniju i naslovio je Tragična. Što je time mislio ‒ nije objasnio, pa je u kontekstu njegova prekratkog života to ostalo stalnim predmetom nagađanja.

Pojedinačne ulaznice možete nabaviti na blagajni KD Vatroslav Lisinski ili na lisinski.hr, a izravni prijenos koncerta pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija.