KANCONIJER

Četvrtak, 5. prosinca 2019. u 19:30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Suppé & Offenbach

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Aleksandar Marković, dirigent
Margareta Klobučar, sopran
Janja Vuletić, mezzosopran
Krešimir Špicer, tenor
Ljubomir Puškarić, bariton

Franz von Suppé: Boccaccio, izbor iz operete
Jacques Offenbach: Hoffmanove priče, izbor iz opere

Rođen u Splitu gdje su mu djed i otac bili u državnoj službi, Franz von Suppé zaslužan je za uspjeh žanra operete u Beču, te mu se pripisuje i prva opereta na njemačkom jeziku. Nastala u Parizu, kao zabava srednje i niže građanske klase, prožeta šalama, satirom i burleskom, opereta svoj procvat u Francuskoj duguje Jacquesu Offenbachu u drugoj polovici 19. stoljeća.

Njegov utjecaj proširio se i na Austriju, ponajprije Beč, gdje je Suppé 1860. uspješno predstavio prvi izvorni bečki odgovor na prevladavajući francuski repertoar. Nakon mnogih hvaljenih opereta, Suppé je 1879. stvorio Boccaccio, koji se, zbog neodoljivih arija i razrađene orkestracije, smatra njegovim najboljim ostvarenjem. I sam ga je ocijenio kao „najveći životni uspjeh”. Istodobno, Offenbach je stjecao ugled i 'ozbiljnijim' djelima; među posljednjima je opera Hoffmanove priče čije su je privlačne točke i fantastična radnja zadržale na opernim repertoarima do danas.

U povodu 200. obljetnice rođenja dvojice skladatelja, maestro Aleksandar Marković predvodi izbor iz tih djela uz zvjezdanu solističku postavu.

Pojedinačne ulaznice možete nabaviti na blagajni KD Vatroslav Lisinski ili na lisinski.hr, a izravni prijenos koncerta pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija.