SFUMATO

Utorak, 15. listopada 2019. u 20 sati
Bazilika Srca Isusova, Palmotićeva 33

Germanski mistici

Zbor HRT-a
Vanja Lisjak, Mario Janković, Mate Đuzel, tromboni

Marc Korovitch, dirigent

Hildegard von Bingen
O frondens virga, antifona

Anton Bruckner
Christus factus est, gradual za zbor, WAB 11
Ave Maria, ofertorij za zbor, WAB 6

Johann Kuhnau
Tristis est anima mea, motet za zbor

Anton Bruckner
Br. 1 iz: Zwei Aequale, za tri trombona
Inveni David, ofertorij, ofertorij za muški zbor i trombone, WAB 19
Br. 2 iz: Zwei Aequale, za tri trombona
Afferentur regi, ofertorij za zbor i tri trombona, WAB 1

Otto Olsson
Ave maris stella, iz Šest himana na latinskom, za zbor, op. 40

Anton Bruckner
Virga Jesse floruit, gradual za zbor, WAB 52
Os justi, gradual za zbor, WAB 30

Otto Olsson
Psalam 110, iz Šest himana na latinskom, za zbor, op. 40

Marc Korovitch, od sezone 2018./2019. šef-dirigent Zbora Švedskog radija, traženi je francuski dirigent koji redovito surađuje i sa Zborom Francuskog radija. Diplomirao je muzikologiju te se specijalizirao za zborsko dirigiranje na Sveučilištu Sorbonne u Parizu, a diplomirao je i orkestralno dirigiranje na École Normale de Musique u Parizu te zborsko dirigiranje na  Conservatoire à Rayonnement Regional de Paris. Magisterij iz zborskog dirigiranja stekao je na Haute École de Musique u Ženevi. Godine 2011. postao je najmlađi dirigent koji je surađivao s ansamblom Concerto Köln. Radio je i s ansamblima kao što su Berliner Sinfonietta, Simfonijski orkestar Grenlanda, zbor i orkestar iz Kinshase, Haški komorni orkestar. Redovito surađuje s Orkestrom Colonne iz Pariza i Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Djeluje kao šef dirigent Jeune Choeur de Paris te od 2013. surađuje sa SWR Vokalnim ansamblom Stuttgart, s kojim je snimio Daphnis et Chloé M. Ravela. Surađuje i sa Zborom Accentus i Zborom WDR-a iz Kölna održavajući turneje, radijske nastupe, snimanja, pripreme i a cappella koncerte. Kao gost Zbora HRT-a, ove sezone predvodi program posvećen Antonu Bruckneru i Hildegard von Bingen.

Predani vjernik, Anton Bruckner uzdao se u svoja skladateljska načela, iako ga je nerijetko svladavala duboka i bolna nesigurnost. Često neshvaćen, veliku utjehu pronalazio je u vjeri, pokretaču nastanka većine njegovih djela. Gotovo cijeli stvaralački vijek pisao je duhovne motete koji odražavaju stapanje renesansnih polifonih tehnika, neobaroknih težnji i klasičnih obrazaca s vagnerijanskom kromatikom i osebujnim harmonijama.

Za razliku od njega, Hildegard von Bingen rano je stekla poštovanje suvremenika. Iako opatica u izdvojenome benediktinskom samostanu u 12. stoljeću, poduzetni duh doveo ju je do osnutka vlastite opatije, a proročanstvima, diplomatskim, literarnim, znanstvenim i glazbenim radom stekla je izniman ugled. Njezinih 77 sačuvanih pjesama – antifona, responzorija, himana i sekvenci – pisanih visokoindividualnim stilom, moderna praksa ujedinjuje pod nazivom Symphonia armonie celestium revelationum.

Pretplata za ciklus Sfumato i ciklus Kanconijer prodaje se na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda od 2. rujna do 17. listopada.

Pretplata za ciklus Sfumato Zbora HRT-a (osam koncerata) i ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a (četiri koncerta) prodaje se kao jedinstveni paket od 12 koncerata po cijeni od 250 kn za dosadašnje pretplatnike, odnosno 300 kn za nove pretplatnike. Za skupnu kupnju 15 i više pretplatničkih paketa odobravamo popust od 40 %, a za osobe s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobrava se popust od 50%.

Moguće je isključivo gotovinsko plaćanje.

Radno vrijeme blagajne Hrvatskog glazbenog zavoda: od ponedjeljka do petka od 11 do 14 sati i od 19 do 20 sati.
Hrvatski glazbeni zavod
Gundulićeva 6-6a
10 000 Zagreb
01 4830 822