SFUMATO

Utorak, 18. veljače 2020. u 20 sati
Hrvatski glazbeni zavod

Otkrića hrvatske glazbe
 

Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent
Matija Meić, bariton

Ivan Matetić Ronjgov: Na mamin grobak
Josip Hatze: Tri rapsodije
                            Ciganska
                            Hrvatska
                            Slavonska
Mladen Pozajić: I. rapsodija za mješoviti zbor

Stalni dio djelatnosti Zbora HRT-a je, uz ostalo, i stavljanje naglaska na rjeđe izvođene, ali vrijedne doprinose hrvatskih skladatelja zborskom stvaralaštvu. Gotovo vršnjaci, Ivan Matetić Ronjgov, rođen 1880. u Ronjgima kraj Viškova, te Josip Hatze, rođen 1879. u Splitu, podarili su opuse neodvojive od sredine iz koje su potekli, u kojima se stapa lokalni glazbeni kolorit s osobnim izričajem. I nešto mlađi Mladen Pozajić, rođen 1905. u Županji, u svom je nevelikim opusu kojeg krase folklorni motivi, ostavio više vokalnih i glazbeno-scenskih djela.

Ivan Matetić Ronjgov nije hrvatsku glazbu zadužio samo kao skladatelj, nego i kao melograf. Njegov opus odražava rezultate proučavanja istarske narodne glazbe i istarske ljestvice. Uz to, njegova „vokalna simfonija” Na mamin grobak, nastala 1959., odražava i autobiografski element: putovanje u rodni kraj gdje neće zateći majku živu.

Josip Hatze se nakon studija u Italiji vratio u rodni Split gdje je uvelike radio na uzdizanju tamošnjega glazbenog života. U opusu obilježenom vokalnom izražajnosti u znaku talijanskog belcanta, posebno mjesto zauzimaju zborske rapsodije Od Triglava do Vardara, u kojima je znalački oblikovao folklorni idiom balkanskih krajeva.

Mladen Pozajić bio je istaknuti zborski dirigent. Vodio je mnoge zborove u Zagrebu, a najznačajniji je njegov rad sa Zagrebačkim madrigalistima, koji je osnovao 1931. kao i rad s Komornim zborom Radio Zagreba (današnji Zbor HRT-a), čiji je utemeljitelj 1941., a kojem je dirigent bio do 1945. Kao skladatelj Pozajić je ostavio nevelik opus koji odlikuje uporaba folklornih elemenata. Takva je i njegova I. rapsodija za mješoviti zbor iz 1960.

Prodaja pojedinačnih ulaznice na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda počinje tjedan dana uoči koncerta. Radno vrijeme blagajne je od ponedjeljka do petka, od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati te uvijek jedan sat prije početka koncerta za koji se plaćaju ulaznice.

Izravni prijenos koncerta možete pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija.