SFUMATO

Utorak, 7. travnja 2020. u 20 sati
Hrvatski glazbeni zavod

Stabat Mater

Zbor HRT-a
Ansambl New Trinity Baroque (Predrad Gosta, umjetnički voditelj)
Florian Deuter, koncert-majstor
Tomislav Fačini, dirigent

Antonio Vivaldi: Grosso Mogul, koncert za violinu i orkestar u D-duru, RV 208
Solist: Florian Deuter, violina

Antonio Vivaldi: Gelido in ogni Vena, arija iz opere Il Farnace
Solistica: Monika Cerovčec, sopran

Tommaso Traetta: Stabat Mater, za soliste, četveroglasni zbor i instrumentalni ansambl
Solisti: Monika Cerovčec, sopran; Nikolina Virgej Pintar, alt; Josip Čajko, tenor; Vjekoslav Hudeček, bas

Zbor HRT-a udružuje se s jednim od najboljih ansambala za ranu glazbu iz Sjedinjenih Američkih Država – New Trinity Baroque. Ansambl je utemeljen 1998. u Londonu te je pod vodstvom svojega umjetničkog ravnatelja i čembalista Predraga Gostu, školovanog u Zagrebu i na Trinity College of Music u Londonu, nastupao mahom u Atlanti (SAD). Posljednjih godina sve češće nastupa i u našim krajevima. Ansambl okuplja glazbenike iz različitih krajeva svijeta koji sviraju na povijesnim instrumentima te nastupaju u Velikoj Britaniji, Švedskoj, na festivalima kao što su Piccolo Spoleto u Charlstonu (Južna Karolina, SAD), Bostonski festival za ranu glazbu, Varaždinske barokne večeri, Korkyra Baroque (Korčula), Festival rane glazbe u Beogradu, Sastammala Gregoriana u Finskoj... Sudjelovali su i u produkcijama glazbeno-scenskih djela, među kojima su opere Claudija Monteverdija, Georga Friedricha Händela te Henryja Purcella.

U Zagrebu će sa članovima Zbora HRT-a predstaviti Stabat Mater Tommasa Traette, talijanskog skladatelja 18. stoljeća podrijetlom iz Barija, no školovanog u Napulju i aktivnog u Parmi, Veneciji i St. Peterburgu. Iako je ponajviše zapamćen kao operni skladatelj, ostavio je i više sakralnih djela, među kojima se Stabat Mater, nastao oko 1750., ističe osobitim majstorstvom kontrapunkta i tmurnim, kromatskim progresijama u zborskim dionicama.

Na programu su i djela i Antonija Vivaldija: arija iz njegove opere Il Farnace, prvi put izvedene 1727. u Veneciji, popularne među suvremenicima, no ponovno otkrivene tek krajem 20. stoljeća, te Koncert za violinu i orkestar, Il Grosso Mogul, jedno od ranijih Vivaldijevih koncertantnih ostvarenja, podrijetlo čijeg naslova nije do kraja razjašnjeno; povezuje ga se s operom Il gran Mogol Domenica Lallija.

Prodaja pojedinačnih ulaznice na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda počinje tjedan dana uoči koncerta. Radno vrijeme blagajne je od ponedjeljka do petka, od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati te uvijek jedan sat prije početka koncerta za koji se plaćaju ulaznice.

Izravni prijenos koncerta možete pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija.