Svečano zatvaranje 51. BEMUS-a

Subota, 19. listopada 2019. u 20 sati  
Kolarčeva zadužbina, Beograd

 
Svečano zatvaranje 51. BEMUS-a
80 godina Zbora RTS-a

 
Zbor RTS-a
Zbor HRT-a
Bojan Suđić, dirigent

Sergej Rahmanjinov: Cjelonoćno bdijenje, op.37
 
Cjelonoćno bdijenje  Sergeja Rahmanjinova na 51. Beogradskim muzičkim svečanostima (BEMUS) izvest će udruženi zborski ansambli Radio-televizije Srbije (RTS) i Hrvatske radiotelevizije (HRT).  To nevjerojatno duhovno djelo spojit će dva najznačajnija zbora ovih prostora. Zbor RTS-a i Zbor HRT-a pod ravnanjem Bojana Suđića koncertom zatvaranja 51. BEMUS-a, otvaraju novu stranicu glazbenih izvedbi u Beogradu i novu etapu života tog najznačajnijeg festivala klasične glazbe u Srbiji.  
 

Svoje najkompleksnije djelo ukorijenjeno u vokalnoj ostavštini zborske a cappella tradicije pravoslavne crkve i ruske liturgije Sergej Rahmanjinov (1873. – 1943.). napisao je u samo dva tjedna početkom 1915., tijekom turneje po Rusiji na kojoj je kao pijanist nastupao pod ravnanjem Sergeja Kusevickog.
 
Riječ je o uglazbljenju večernjih i jutarnjih molitvi koje se kao dio cjelonoćnog bdijenja izvode subotom ili uoči velikih blagdana, uz početak obreda sa zalaskom sunca; u ruskim katedralama i župnim crkvama većinom u skraćenoj varijanti, a samo u samostanima u punom trajanju.
 
Pri skladanju, Rahmanjinov je u pojedinim stavcima slijedio pravila koja nalažu način uglazbljivanja teksta: nadahnuće je našao u starom obliku ruskog crkvenog pjevanja zvanog znameno pjevanje (pet stavaka), u grčkom pjevanju ruske provenijencije (dva stavka) te kijevskom pjevanju (dva stavka). Preostali stavci autorska su glazba, duboko saživljena s duhom i stilom tradicije. Upravo je taj jedinstveni osjećaj za melodiju, tradiciju, obred i vokalni medij djelu podario cjelovitost i osobitu kontemplativnu i molitvenu dramatiku.
 
Djelo je praizveo moskovski Sinodski zbor pod ravnanjem Nikolaja Danilina u Moskvi, 10. ožujka 1915. Oduševljenje javnosti je bilo toliko da se izvedba ponovila još četiri puta u toj istoj koncertnoj sezoni.