SUNČANA STRANA PRISAVLJA: USUSRET FESTIVALIMA

Ponedjeljak, 6. srpnja 2020. od 20 sati
Ljetna pozornica s južn
e strane zgrade HRT-a, Prisavlje 3

Simfonijski orkestar HRT-a
Ivo Lipanović, dirigent

Ivana Lazar, sopran
Tonka Javorović, violončelo
Eva Šulić, violina

Ludwig van Beethoven: Uvertira operi Fidelio, op. 72
Gioachino Rossini: Une larme, tema i varijacije za violončelo i gudače
Gaetano Donizetti: Regnava nel silenzio, arija iz opere Lucia di Lammermoor
Ludwig van Beethoven: Romanca u F-duru, op. 50, za violinu i orkestar
Franz Lehár: Viljina pjesma, arija iz operete Vesela udovica
Franz von Suppé: Uvertira opereti Laka konjica 

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i ove godine će nastupiti na zatvaranju Dubrovačkih ljetnih igara, 25. kolovoza ispred katedrale, i to pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića uz međunarodno proslavljene soliste, sopranisticu Lanu Kos i baritona Željka Lučića. Na programu će biti neke od najljepših točaka iz opera Ruggera Leoncavala (I Pagliacci), Giuseppea Verdija (Ernani, Krabuljni ples, Trubadur, Rigoletto), Giacoma Puccinija (Manon Lescaut) i Pietra Mascagnija (Cavalleria rusticana), a program će otvoriti uvertira operi Fidelio, jedinog opernog ostvarenja Ludwiga van Beethovena, čime će program podcrtati 250. obljetnicu rođenja toga glazbenog velikana. Upravo tim djelom počet će i koncert u sklopu HRT-ovog projekta Sunčana strana Prisavlja, što je i svojevrsna najava ne samo koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama, nego i dijela programa toga festivala.

U Dubrovniku će, 24. srpnja, nastupiti i nagrađivani Trio Eusebius. Riječ je ansamblu mladih glazbenika – violinistici Evi Šulić, violončelistici Tonki Javorović i pijanistu Davidu Vukoviću – koji su 2019. nagrađeni za svoje izvedbe na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u Samoboru. U Zagrebu će pak, na Sunčanoj strani Prisavlja, Tonka Javorović biti solistica u temi i varijacijama Une larme (Suza) Gioachina Rossinija, a Eva Šulić u Romanci, op. 50 Ludwiga van Beethovena.

Sopranistica Ivana Lazar redovito surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i maestrom Ivom Lipanovićem, a ovaj put, izvedbama arija iz opere Lucia di Lammermoor Gaetana Donizettija i operete Vesela udovica Franza Lehára, najavit će 50. Varaždinske barokne večeri.

Koncert će zaključiti uvertira opereti Laka konjica Franza von Suppéa, glazbenika čiju smo 200. obljetnicu rođenja obilježili prošle godine i koji je na svoj put proslavljenog skladatelja operete krenuo iz Splita gdje je rođen, odnosno Zadra gdje je završio pučku školu i gimnaziju i gdje su mu izvedena prva djela (Missa Dalmatica te scenska glazba Il pomo).

Uoči koncerta - emisija Ususret ljetnim glazbenim festivalima - uživo s travnjaka HRT-a u kojoj će biti govora o bogatoj ponudi ljetnih glazbenih festivala (Dubrovnik, Osor, Zadar, Rijeka, Split... ) koji će i pod strogim epidemiološkim mjerama, uspjeti iznijeti kvalitetan glazbeni program kako najavljuju njihovi umjetnički voditelji. U emisiji urednice Jane Haluze, gostovat će intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak-Podolski te njezini pomoćnici za glazbu i dramu Tomislav Fačini i Saša Božić, zatim umjetnički ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, ravnatelj Osorskih glazbenih večeri Branko Mihanović te ravnatelj Glazbenih večeri u sv. Donatu Jurica Šoša, uz mnoge goste iznenađenja.

Nakon koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a, na ljetnoj pozornici Sunčane strane Prisavlja, uživajte u projekciji filma Mediterraneo (1991.).

Izravni prijenos koncerta na Trećem programu HTV-a i Trećem programu HR-a.

Ulaz slobodan.