KANCONIJER

Četvrtak, 17. prosinca 2020. u 20.00
Koncertna  dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Josipa Lončar, sopran 
Lovre Marušić, klavir
Pavle Zajcev, dirigent

 
Johann Sebastian Bach / Anton Webern: Ricercar a 6 iz Muzičke žrtve, BWV 1079
Ludwig van Beethoven: Ah! Perfido, scena i arija za sopran i orkestar, op. 65
Ludwig van Beethoven: 4. koncert za klavir i orkestar u G-duru, op.58 

 

Pred kraj 2020., godine u kojoj se nastojalo, unatoč pandemijskoj krizi, dostojno obilježiti 250. obljetnicu rođenja Ludwiga van Beethovena, Simfonijski orkestar HRT-a posvećuju mu program i u ciklusu Kanconijer, i to pod vodstvom Pavla Zajceva.
 
Hvaljeni i nagrađivani violončelist, Pavle Zajcev se od 2011. sve više posvećuje dirigiranju, pa, uz ostalo, bilježi suradnje sa Samoborskim gudačima, gudačima Simfonijskog orkestra HRT-a i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Studij dirigiranja upisao je 2017. u klasi Mladena Tarbuka i Tomislava Fačinija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, i od tada ravnao nizom projekata, među  kojima je i nova produkcija baleta Orašar u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci 2019. godine.
 
Fascinantna je Glazbena žrtva, BWV 1079 Johanna Sebastiana Bacha, koncipirana kao niz kanona i fuga koji se temelje na jednoj jedinoj temi. Fugu u šest glasova, Ricercar a 6, iz izvorne verzije za instrument s tipkama, za orkestar je 1935. preradio Anton Webern, naglašavajući instrumentacijom aspekte Bachove strukture.
 
Vrsni solisti pridružuju se orkestru u izvedbama dva Beethovenova ostvarenja. Sopranistica Josipa Lončar u izvedbi koncertne arije Ah! Perfido, koja dijelom uglazbljuje tekst Pietra Metastasia i pijanist Lovre Marušić koji izvesti 4. koncert za klavir i orkestar u G-duru, op.58.