OTKAZANO - MAJSTORSKI CIKLUS

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa, koji se trebao održati u dvorani Lisinski, otkazuje se zbog bolesti dirigenta.

Četvrtak, 26. studenog 2020. u 20 sati
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent
Petrit Çeku, gitara

 
Boris Papandopulo: Suita za gitaru i gudače
Maurice Ravel: Moja majka guska, suita za orkestar
Joaquín Rodrigo: Fantasia para un gentilhombre   

Godine 1989. Boris Papandopulo napisao je Suitu za gitaru i gudače te je posvetio našem proslavljenom gitaristu i pedagogu Darku Petrinjaku. Djelo koje je Petrinjak snimio sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod vodstvom maestra Pavla Dešpalja, što je objavljeno na albumu Muzika za gitaru 1997. godine, sada ćemo čuti u tumačenju njegova učenika, također svjetski proslavljenog umjetnika gitare, Petrita Çekua.
 
Njegovo umijeće, u programu koji predvodi maestro Tomislav Fačini, čut ćemo i u djelu Fantasia para un gentilhombre (Fantazija za gospodina) - koncertu za gitaru i orkestar španjolskog velikana Joaquína RodrigaNapisao ga je 1954. na molbu gitarista Andrésa Segovie, 'gospodina' iz naslova. Temelji se na šest kratkih plesova za gitaru skladatelja 17. stoljeća, Gaspara Sanza.
 
Početkom 20. stoljeća, Maurice Ravel je za djecu svojih prijatelja i podupiratelja, bračnog para Godebski, napisao suitu Moja majka guska, za klavirski duo, naslovivši je tako prema knjizi Priče moje majke guske  Charlesa Perraulta, objavljenoj 1697. godine. Već godinu dana nakon praizvedbe, 1911., Ravel je odlučio orkestrirati suitu, i tako najavio blistave orkestracije Bolera i Musorgskijevih Slika s izložbe kojima će očarati svijet u sljedećem desetljeću.

Koncert se može pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija.

Pretplatnici Majstorskoga ciklusa iz sezone 2019./2020. imaju mogućnost preuzeti besplatnu ulaznicu na blagajni dvorane uz predočenje prošlogodišnje pretplatničke iskaznice, do popunjenja raspoloživih mjesta najkasnije do četvrtka 26. studenoga u 14 sati. Broj mjesta u dvorani, s obzirom na epidemiološke preporuke, ograničen je i, nažalost, neće biti moguće zadržati dosadašnja pretplatnička mjesta. Odabir mjesta moguć je prilikom preuzimanja ulaznica za koncert, a mjesta nije moguće prethodno rezervirati.

SVE DOSTUPNE ULAZNICE SU IZDANE.

Molimo publiku da u dvoranu dođe najkasnije pola sata prije početka koncerta, uz obvezu poštivanja epidemioloških mjera te da sa sobom ponesu ispunjenu Izjavu koja se nalazi na stranici http://www.lisinski.hr/hr/covid-19/.