JAZZ CIKLUS

Srijeda, 9. prosinca 2020. u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti

Salsa (balcánica)​

FiloSofía
Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent

Među raznolikim projektima Jazz orkestra HRT-a, znatnu pažnju uvijek privuku i oni posvećeni latin-jazzu i općenito glazbi nadahnutoj latinoameričkim idiomom. Ovaj put, članovi Jazz orkestra HRT-a udružuju se sa sastavom FiloSofía, glazbenicima koji izvode vlastitu, autorsku latinoameričku glazbu!
 
Teme njihovih skladbi su svakodnevica modernog čovjeka te govore o realnosti društva u kojem živimo. Iako poštuje tradiciju latinoameričke, prije svega afrokaripske glazbe, FiloSofía u salsu uvodi i neke svježe inovacije, poput fusiona s balkanskom glazbom. Jedna od mnogih posebnosti ansambla su pjevači-plesači. Naime, glavni vokal i prateći vokal čine plesni par koji se brine o tome da izvedbe budu i vizualno atraktivno iskustvo, stoga je FiloSofía u vrlo kratko vrijeme zadobila poštovanje međunarodne glazbene kritike i publike.
 
Suradnja s Jazz orkestrom HRT-a je prirodna, jer i nekoliko članova orkestra sudjeluje u FiloSofíji, među kojima je dirigent Miron Hauser, kojemu je upravo latinoamerička glazba velika strast, što je pokazao primjerice autorskim koncertom s Jazz orkestrom HRT-a, Tu fragancia, 2016. godine
 
U sastavu FiloSofía sudjeluje kao autor, aranžer i trombonist, a uz njega bend čine umjetnički voditelj Darko Sedak-Benčić, ujedno diplomirani kompozitor i trubač te koncertni majstor Big Banda RTV Slovenije; Luka Žužić koji je diplomirao klasični klavir i jazz trombon te je nagrađivani kompozitor i aranžer, a i član Jazz orkestra HRT-a; Sofija Široka, glavni vokal i autorica stihova, koja je diplomirala hispanskoameričku književnost, te Lázaro Amed Hierrezuelo, podrijetlom s Kube, koji sudjeluje kao violinist, pjevač, perkusionist i karizmatičan performer. 
 
Uz njih, FiloSofíu nadopunjavaju neki od najvećih znalaca latinoameričke glazbe na području Srednje Europe: Aleš Avbelj, basist i kontrabasist iz Slovenije; Aljoša Jerić, jedan od najtraženijih timbalera u regiji; Erik Marenče, klavijaturist; Marko Šolman, trubač, te Manuel Matković, prateći vokal.
 
Koncert se održava bez publike, uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.