12:19 / 26.04.2017.

Autor: HRT

100% Organic Concert Joea Kaplowitza donio 100% odličan koncert

Foto: Dinko Bažulić

Foto: Dinko Bažulić

Foto: - / -

Joe Kaplowitz predstavio se uz Jazz orkestar HRT-a, u kojemu inače djeluje kao klavirist, u trostrukoj ulozi: kao dirigent, skladatelj te orguljaš. Večer je posvećena njegovom autorskom radu za Hammond orgulje.

Srijeda, 10. svibnja 2017. u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti
100% Organic Concert: autorska večer Joe Kaplowtiza posvećena Hammond orguljama
Jazz orkestar HRT-a
Joe Kaplowitz, dirigent, skladatelj, orguljaš 

Svake godine Jazz orkestar HRT-a daje priliku jednome od svojih članova da napravi autorsku večer. U dvorani Gorgona MSU-a dogodio se 100% Organic Concert  - autorska večer omiljenog hrvatskog Amerikanca, cijenjenog i nagrađivanog  jazz pijanista, skladatelja i aranžera Joea Kaplowitza. Koncert je bio posvećen i izveden na njegovoj velikoj ljubavi - Hammond orguljama.    

„Moj prvi susret s Hammond orguljama? Bio sam u osnovnoj školi, treći razred, u Massachusettsu.  Moj učitelj engleskog koji je svirao klavir i koji je znao da i ja volim svirati klavir, došao je jedan dan i rekao  da moram vidjeti orgulje koje donosi za neku predstavu. Kada sam ulazio u školu, čuo sam neki poseban zvuk, posebnu glazbu, vrlo dobru! Ušao sam u prostoriju i dogodila se  ljubav!“ – ispričao je  nakon koncerta Joe Kaplowitz. 

„Ponekad u glavi čujem zanimljivu melodiju, ponekad istražujem harmonijske progresije na klaviru i kad nađem one koje su mi najzanimljivije, nastavim se igrati s njima sve dok se ne pretvore u pjesmu, a ponekad kao da se spojim s nepresušnim izvorom kreativne energije za skladanje i u tim razdobljima nastaju moje najbolje skladbe.“ – rekao je Joe Kaplowitz. Upravo te, njegove najbolje skladbe, bile su na programu ovog koncerta. Njih sveukupno jedanaest, žanrovski vrlo različitih, od bluesa do plesnih funky , među njima i ove godine Porinom za najbolju jazz skladbu ovjenčana Donna Lee is Pissed Off.

„Volim tu pjesmu najviše, jer izaziva  najveću reakciju kod ljudi, jako im se sviđa,  a kada je to tako osjećam da se mogu istinski povezati s publikom. “ - rekao je Kalpowitz.

„Ja sam vrlo zadovoljan večerašnjim koncertom.  Svi su jako dobro svirali. I orkestar i solisti, dali su zaista cijelog sebe. Dali su sto posto. I tako je i zvučalo. Baš lijepo iskustvo. „ – zaključio je Kaplowitz.

Inače, u posljednjoj se skladbi Jazzerima priključila  i 11–godišnja Lucija Kaplowitz pokazavši svoj talent u step plesu, a na koncert su iz SAD-a stigli i mama i tata Kaplowitz.

Joe Kaplowitz je  prije dva dana dobio i prestižnu nagradu Status koju Hrvatska glazbena unija dodjeljuje glazbenicima koji su se svojim radom, vještinama, talentom i vrhunskom glazbenom izvedbom posebno istaknuli u prošloj diskografskoj i koncertnoj godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!