Božićni koncert Jazz orkestra i Zbora HRT-a za HTV

16:29 / 04.01.2022.

Autor: HRT

Božić u svijetu

Božić u svijetu

Foto: HRT / HRT

Na božićnom koncertu za HTV 2021. godine, Zboru HRT-a pridružili su se članovi Jazz orkestra HRT-a i umjetnički voditelj Miron Hauser.

Tradicija božićnih koncerata Zbora HRT-a za HTV ustanovljena je 2009. koncertom u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, a nastavila se koncertima u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Osijeku, Prelogu, Belcu, Remetincu kod Novog Marofa, svetištu Gospe Rementske u Zagrebu, crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću te u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu 2019. godine. Koncert u Karlovcu ujedno je posljednji božićni koncert u toj dobro nam poznatoj tradiciji; zahvaljujući pandemiji, situacija se promijenila, pa je posljednji koncert, 2021. godine, upriličen isključivo kao televizijsko snimanje, bez publike, i to u Laubi. Zboru HRT-a pridružio se Jazz orkestar HRT-a, gudači i niz gostiju: Massimo, Valentina Fijačko Kobić, Marko Tolja, Alba Nacinovich, Lazar Amed Hierrezuelo Zumeta i Sabrina Hebiri. Pod nazivom Božić u svijetu, program je bio posvećen božićnim pjesmama iz cijeloga svijeta, a predvodio ga je Miron Hauser.


Voditeljica Iva Šulentić uputila nas je u neke povijesne okolnosti i blagdanske običaje: kako su nastale popularne pjesme Jingle Bells i Let it Snow, što se radi na badnje poslijepodne u Švedskoj, a što na večer u Estoniji, kako izgleda božićna večera u Ukrajini, što mora biti na stolu u Francuskoj, kako djeca u Brazilu očekuju Djeda Božićnjaka, tko budi djecu na božićno jutro u Venezueli, tko dijeli darove u nordijskim zemljama i što se pjeva pri tome… Upravo iz tih zemalja čuli smo i božićne pjesme; osim slavnih Jingle Bells i Let It Snow te Little Drummer Boy/ Peace on Earth i Have Yourself a Merry Little Christmas, iz Europe smo mogli čuti estonsku Tiliseb, tiliseb, aisakell i švedsku Jul, jul strålande jul, ukrajinsku Ščedrik, francusku Cantique de Noël, venecuelanske Din, din, din i Mi burrito sabanero, brazilsku Boas festas te – neke od najljepših hrvatskih pjesama: O, pastiri, Zdrav kralj mladi i Veselje ti navješćujem.


Snimka se emitirala na Božić na HTV2.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!