Čarobnjak trombona Marshall Gilkes zaključio sezonu Jazz orkestra HRT-a

09.06.2022.

13:06

Autor: HRT

Marshall Gilkes i Jazz orkestar HRT-a

Marshall Gilkes i Jazz orkestar HRT-a

Foto: Renato Branđolica / HRT

Zagreb, 9. lipnja 2022. – Sinoćnjim koncertom uz Marshalla Gilkesa, Jazz orkestar HRT-a zaključio je ovu sezonu Jazz ciklusa u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Gost iz SAD-a predstavio se kao skladatelj, trombonist i dirigent programom probranim s triju njegovih albuma objavljenih u posljednjih petnaestak godina: Lost Words, Köln (koji je zaslužio dvije nominacije za Grammy) te Always Forward.

Svestrani glazbenik Marshall Gilkes ima klasično i jazz glazbeno obrazovanje te diplomu glasovite Juilliard School. Godine 2003. bio je finalist prestižnog jazz natjecanja Thelonious Monk, a 2018. proglašen je najboljim trombonistom prema anketi kritičara magazina JazzTimes. U međuvremenu (i još uvijek) vodi vlastite sastave, među kojima je jedinstveni kvartet trombona Slide Monsters, stalni je član vodećih svjetskih jazz orkestara kao što su Maria Schneider Orchestra, Vanguard Jazz Orchestra, Duke Ellington Orchestra i WDR Big Band te surađuje s vodećim međunarodnim jazz glazbenicima. Aktivan i kao pedagog, predaje i održava majstorske tečajeve diljem svijeta, te je profesor na Manhattan School of Music i New England Conservatory.


Osim uvodne My Shining Star Harolda Arlena, ovaj virtuoz trombona posvećen i orkestralnom jazzu, za svoj prvi nastup u Zagrebu i uz Jazz orkestar HRT-a, donio je devet autorskih skladbi – Always Forward, Fresh Start, Late Arrival, Morning Smiles, Lost Words, Vesper, Puddle Jumping i (za dodatak) Big Tiny – pri čijem je kratkom uvodnom predstavljanju otkrio svoje kreativne putove i nadahnuća: od pozitivnog razmišljanja i nade usred nepovoljnih okolnosti poput pandemije, svojega malenoga sina, večernjih molitvi, pa i zastoja u vlastitom stvaralačkom procesu. Osim virtuozne tehnike, jedinstvenog zvuka trombona i zadivljujućeg baratanja svim zamislivim artikulacijama zvuka na instrumentu, glazba i aranžmani Marshalla Gilkesa ponudili su i mnoga mjesta za nadahnutu interakciju članova Jazz orkestra HRT-a te njihove solističke nastupe.

„Bilo je pravo zadovoljstvo upoznavati glazbenike Jazz orkestra HRT-a u proteklih nekoliko dana. Kada putujete svijetom i dijelite glazbu s različitim ljudima, svatko nadoda nešto svoje novo i jedinstveno, a ova skupina glazbenika je zbilja posebna“, zaključio je Marshall Gilkes na kraju ove sezone Jazz ciklusa HRT-a.


Koncert se mogao pratiti u izravnom radijskom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!