Cubismo i Jazz orkestar HRT-a na Sunčanoj strani Prisavlja

13.07.2020.

10:58

Autor: M.Š./HRT

default error photo
U sklopu projekta Sunčana strana Prisavlja na ljetnoj pozornici HRT-a, Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo predstavit će zajednički album Tumbao objavljen u izdanju Aquarius Recordsa.
U sklopu projekta Sunčana strana Prisavlja  na ljetnoj pozornici s južne strane Hrvatske radiotelevizije (HRT), Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo predstavit će zajednički album Tumbao objavljenog u svibnju u izdanju etikete Aquarius Records.

Koncert je kao i sva dosadašnja događanja na ljetnoj pozornici HRT-a trebao biti uz nazočnost publike, no zbog pogoršane epidemiološke situacije promocija albuma Tumbao održat će se za mikrofone i kamere HRT-a. Izravni radijski prijenos moći će se pratiti na valovima Radio Sljemena (od 21 sat), a televizijska snimka uvodne emisije Sav taj Jazz , urednice Melanije Pović i koncerta, emirat će se na Trećem programu HTV-a u subotu, 18. srpnja od 20.05 odnosno 20.50.

Jazz orkestar HRT-a već niz godina koncertno surađuje s Cubismom, pa je i ovaj album svojevrsna kulminacija te suradnje. Njime, nakon desetogodišnje diskografske pauze, Cubismo, koji se tijekom toga razdoblja usredotočio na nastupe uživo, ujedno obilježava 25 godina svojega djelovanja na sceni. Album Tumbao sniman je na HRT-u, a objavljen je u svibnju 2020. u izdanju etikete Aquarius Records.

Miron Hauser, umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a i dirigent na ovom koncertu te Hrvoje Rupčić,glazbenik iz sastava Cubismo gostovali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, najavili ovo neuobičajenu promociju te se prisjetili kako je došlo do suradnje i realizacije albuma.

- Tumbao je riječ koja se koristi za puno toga u španjolskom jeziku. Recimo ako neka žena lijepo pleše ili lijepo hoda, reći ćemo 'ella tiene un tumbao'/ 'ona ima tumbao'… ono nešto…, otkrio je Miron Hauser i dodao da je, u glazbi afro-kubanskog podrijetla, tumbao osnovni ritam koji se svira ili na basu ili na kongama.

- Naslovna skladba albuma je Mironova, dok su većinu ostalih pjesama napisali članovi Cubisma, nadovezao se Hrvoje Rupčić. – Miron je jako duboko ušao u kubansku glazbu i baš je 'tumbao'… Moram reći i da je suradnja Jazz orkestar HRT-a i Cubisma uvelike Mironova zasluga koji se potpuno zaljubio u kubansku glazbu i prvi je, nakon nas, koji je potpuno ušao u nju…  

Na pjesmi Lijepa si danas na albumu gostuje grupa Nola čiji je član Marijan Jelenić i njezin autor. Stoga će i na koncertu na Sunčanoj strani Prisavlja Jazz orkestar HRT-a i Cubismo ugostiti grupu Nola, ali i Sabrinu Habiri koja će im se pridružiti u izvedbi pjesme Na, na, na Karla Metikoša i Ivice Krajača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!