13:45 / 17.05.2021.

Autor: HDS / HRT

Davor Križić dobitnik nagrade HDS-a "Miroslav Sedak-Benčić"

Davor Križić

Davor Križić

Foto: Dinko Bažulić / HRT

Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je godišnje nagrade za 2020. godinu. Nagrada Miroslav Sedak-Benčić (za autorsko stvaralaštvo na području jazza) pripala je Davoru Križiću, za 25 godina skladateljskog rada, više od 30 godina karijere (koja je velikim dijelom vezana uz Jazz orkestar HRT-a), te ostvarene skladbe za ugledne sastave kao što su Boilers Quartet, Davor Križić Experiment i Jazz orkestar HRT-a. 

OBRAZLOŽENJE NAGRADE:

Kao skladatelj Davor Križić se afirmirao sredinom 1990-ih pišući za Boilers Quartet čiji je član od osnutka. Upravo je hardbop pristup tog sastava odredio veći dio njegova autorskog stvaralaštva. Na tom su tragu posebice njegova rana djela od kojih su mnoga dokumentirana na albumima: Some Blues, Urony i Believin na CD-u Some Blues Boilersa, kao i To the Lite koju potpisuje s Matijom Dedićem, s kojim je radio i glazbu za film Ledina Ljubiše Samardžića, i Vesna na CD-u Abstract Lights, ali i Yeah Man na CD-u That's It Boilers All Starsa. Neke od njih stekle su kultni status i snimio ih je više puta u raznim obradama. No, uvijek ih donosi na nov način, transformira ih, usavršava, prilagođava glazbenicima s kojima svira u tom trenutku. Primjerice skladbu Some Blues snimio je i za CD That's It, ali i Davor Križić Experiment, a razne verzije skladbe Yeah Man za albume Live in ZeKaeM Boilers Big Banda, St. Miles Infirmary Boška Petrovića i Boilers Quarteta te 75 godina HR, 45 godina TV Big Banda HRT-a. Sklada i za svoj sastav Davor Križić Experiment s kojim je za istoimeni CD, osim Some Blues, snimio i nove skladbe: Davor's Tune te Echoes of a Dream, tek jedno od njegovih djela koja je sanjao. Naime, Križić se nerijetko probudi usred noći i zapisuje zamisli koje mu se javljaju u snu, a potom ih analizira i dorađuje. U svim tim skladbama, a mnoge su i na repertoaru Jazz orkestra HRT-a čiji je stalni član i s kojim je 2019. održao autorski koncert, osjeća se da je savladao sve tajne jazza, da je proučio tradiciju afroameričke glazbe: od bluesa, New Orleans jazza, spirituala i gospela, preko swinga, bebopa i free jazza do novih dostignuća. Primjerice, skladba Believin je duhovnog karaktera, a Days In Havana, koju je snimio za CD Motivo Cubano sastava Cubismo čiji je stalni član, pravi je latino dragulj. Kroz svoje skladbe Križić uvjerljivo prenosi svoj unutarnji svijet, radost i ljubav koju u njemu pobuđuje jazz glazba. Radi se o uzbudljivim i poticajnim djelima koja izvođače mame na spontanu, neposrednu komunikaciju, stvaranje glazbe trenutka koja omogućuje nepredviđene situacije. Naime kad Križić mašta svoje skladbe, uvijek ga vodi misao da je jazz sloboda. (izvor: Hrvatsko društvo skladatelja)


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!