15:50 / 08.12.2016.

Autor: HRT

Hrvatska kulturna baština bogatija za 12 novih jazz skladbi

Anabela Barić i Maja Rivić, Jazz orkestar HRT-a (foto: Dinko Bažulić)

Anabela Barić i Maja Rivić, Jazz orkestar HRT-a (foto: Dinko Bažulić)

Foto: - / HRT

Na posljednjem ovogodišnjem koncertu Jazz orkestra HRT-a u Dvorani Gorgona MSU-a svjetlo dana ugledale su nove hrvatske jazz skladbe. Plod je to suradnje Jazz orkestra HRT-a i Hrvatskog društva skladatelja.
Srijeda, 7. prosinca u 20 sati
Dvorana Gorgona - Muzej suvremene umjetnosti

Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent

Aleksandar Vešić
As Cool As Stevie
Aleksandar Vešić, bas gitara

Marko Prepelić
Parker Motivation
Marko Prepelić, krilnica

Ivan Božićević
Osti za manistru

Astrid Kuljanić
Something Bad
Astrid Kuljanić, vokal

Zoran Šćekić
Sphynx Avenue

Miroslav Mirosavljev
The Mystical Tales of Danubious Flow

Mak Murtić
Song Of Sorrow / Navek je tako
Maja Rivić & Anabela Barić, vokali

Borna Šercar
Rise After Fall

Andreas Marinello
Koncert za rog i jazz orkestar
Posh
Endearing
Struggling
Hrvoje Pintarić, rog

Renato Rožić
Koncert op. 29 – 2. stavak: Dreams

Lana Janjanin
Locked Hearts, Open Sea
Lana Janjanin, vokal & klavir

Zoran Majstorović
Čaj protiv sedam lopova
Zoran Majstorović, ud

Na posljednjem ovogodišnjem koncertuJazz orkestra HRT-a u Dvorani Gorgona MSU-a svjetlo dana ugledale su nove hrvatske jazz skladbe. Plod je to suradnje Jazz orkestra HRT-a i Hrvatskog društva skladatelja.

"Iznimno mi je zadovoljstvo što naši mladi skladatelji dobivaju priliku surađivati s nama i što zajedno stvaramo nešto novo. Još mi je veće zadovoljstvo što smo ove godine 'pojačali' tu suradnju održavši s njima nekoliko edukativnih radionica ", rekao je Andreas Marinello, šef-dirigent Jazz orkestra, i sam autor jedne od novih skladbi - Koncerta za rog i jazz orkestar.

Jazz orkestar HRT-a inače svake godine daje priliku skladateljima da napišu nova djela.

"Ovo je i članovima orkestra i meni kao dirigentu omiljeni koncert u godini", dodao je Marinello. "Osim toga, sjajna je to prilika  da se vidi u kojem se smjeru kreće hrvatsko autorsko stvaralaštvo", rekla je rukovoditeljica Glazbe HRT-a  Ivana Kocelj.

Dvanaest izvedenih skladbi upućuju na iznimnu kreativnost i različitost izričaja mladih autora. U nekima su autori sudjelovali i kao solisti, kao glasom Astrid Kuljanić u svojoj skladbi Something Bad, Lana Janjanin svirala je klavir i pjevala vlastitu skladbu Locked Hearts, Open Sea, Zoran Majstorović je u skladbi Čaj protiv sedam lopova svirao ud, Marko Prepelić krilnicu u Park Motivation, dok je Andreas Marinello  u svojoj skladbi 'glavnu' ulogu dao, neuobičajeno za jazz, rogu. Svirao ga je Hrvoje Pintarić. Orkestralne skladbe napisali su Ivan Božičević (Osti za manistru), Zoran Šćekić (Sphynx Avenue), Borna Šercar (Rise After Fall), te Renato Rožić (Dreams).

Jazz se miješao sa funk, latino i soul ritmovima, a autore su za skladanje inspirirale najrazličitije stvari - do oca, preko filmova, Dunava, starih majstora klasike, do folklora koji je primjerice nadahnuo Maka Maurtića i njegovu skladbu Songs of Sorrow odnosno Navek je tako u kojoj nastupile pjevačice Anabela Barić i Maja Rivić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!