'Insite' Davora Križića i Jazz orkestra HRT-a predstavljen u Petom kupeu

14.03.2023.

13:05

Autor: HRT

Davor Križić

Davor Križić

Foto: Filip Bušić / Aquarius Records

Za početak tjedna jazz trubač Davor Križić i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pripremili su pravu jazz poslasticu u punom Petom kupeu u kojem su predstavili album Insite (Aquarius Records/HRT) koji uz nominacije za nagradu Porin skuplja i dobre kritike. 

Pod dirigentskom palicom maestra Mirona Hausera, Davor Križić, Jazz orkestar HRT-a te gosti – Saša Nestorović (saksofon), Ivar Roban Križić (kontrabas), Šimun Matišić (vibrafon), Matija Dedić (klavir) i Vedaši vokalisti pripremili su repertoar kojim su oduševili sve koji su odlučili ponedjeljak navečer provesti uz jazz.


Kako su se nizale skladbe s albuma - Echoes Of A Dream (Križić/Kaplowitz), Waltz Through The Night (Križić/Žužić), African Flower (Ellington/Glojnarić), Insite (Križić/Kaplowitz), To The Light (Križić/Žužić), Believin' (Križić/Žužić) tako je rasla i razina dobrog raspoloženja. Ovacije nakon izvedenih skladbi izmamile su i dodatak Once Upon A Time (J. Hodges/arr.B. Sterpin) u kojem su svi glazbenici na pozornici pokazali što znaju. Bila je to i rijetka prilika da ispred Jazz orkestra istovremeno vidimo i čujemo čitavu trubačku sekciju, uz Davora Križića naravno.

Davor Križić jazz trubač i autor


Davor Križić u svojoj dugoj i bogatoj karijeri ostvario je brojne uspješne suradnje kao solist Jazz orkestra HRT-a, član grupa Cubismo i The Bastardz te je dobitnik prestižnih glazbenih nagrada među kojima su Porin, nagrada Status i nagrada HDS Miroslav Sedak Benčić za 2020.


Nastupao je s Boškom Petrovićem, Johnnyjem Griffinom, Christianom McBrideom, Matijom Dedićem, Big Bandom RTV Slovenije, Cantus Ansamblom, Cubismom i članovima Afro-Cuban All Starsa, EBU Big Bandom, Boilers Quartetom, sastavom Davor Križić Experiment...

Album Insite 


Ideja za album nastala je nakon koncerta Jazz ciklusa održanog 2019., povodom 30 godina djelovanja u Jazz orkestru HRT-a. Na ovom albumu Križić je spojio svoj rad koji je razvijao u malim sastavima sa sjajnim aranžerima i glazbenicima Orkestra. Izvrsne aranžmane za album su napisali Silvije Glojnarić, Joe Kaplowitz i Luka Žužić.


Autorski album Insite Davora Križića uz Jazz orkestra HRT-a (Aquarius Records / HRT) nominiran je u čak četiri kategorije za nagradu Porin - najbolji album jazz glazbe, najbolja izvedba jazz glazbe (skladba To the Lite), najbolja skladba jazz glazbe (Davor Križić: Waltz Through the Night) te najbolja snimka albuma (ton majstor Emir Altić), glazbeni producent albuma uz Davora Križića je Igor Geržina.

Insite, autorski album Davor Križića

Insite, autorski album Davor Križića

Foto: Filip Bušić / Aquarius Records

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!