Istraživanje i zajedništvo uz Larsa Lindvalla na koncertu Jazz orkestra HRT-a

11:44 / 03.02.2022.

Autor: HRT

Lars Lindvall

Lars Lindvall

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 3. veljače 2022. – Sinoćnji koncert Jazz orkestra HRT-a označio je povratak u prostor gdje smo navikli slušati/gledati koncerte u našoj jazz sezoni – u Dvoranu Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, i to nakon više od godine dana. Novi niz koncerata u starome prostoru započeo je gostovanjem švedskog glazbenika sa švicarskom adresom, Larsa Lindvalla, koji se predstavio prije svega kao autor i dirigent u programu posvećenom njegovom autorskom rukopisu, a dao je i doprinos kao trubač.  

Kako je otkrio u razgovoru za emisiju Svijet glazbe Hrvatskoga radija (s urednicom Tanjom Halužan), ovoj suradnji posredovao je Davor Križić s kojim se zna još od studentskih dana, predloživši njegovu glazbu zbog drugačijih tekstura, ne toliko tipičnih za big band formaciju.


Stoga je za ovaj koncert odabrao glazbu sa svojega posljednjeg albuma, objavljenog 2016. u dva dijela pod nazivom Now or Never, skladbe Hunting, Wake Up To Beauty and Its Nuances, Evolving & Dissolving Modes 3 te Hallelujah. Tome je pridodao i nove skladbe: Simple Song, Simple Song 2 i Music in Moussonturm. Skladbe su se nizale jedna za drugom kao skladna cjelina u kojoj svaka donosi drugačiju energiju i istražuje različite raspone orkestralnog zvuka dajući i svakom članu orkestra prostor da se izrazi kao solist, u skladu s naslovom programa - Exploring & Experiencing Together.


„Što se tiče novih skladbi, rekao bih da sam tijekom godina radio s brojnim različitim izričajima, primjerice sa samo malo jazza, s folkom, klasičnom glazbom. Našao sam poveznicu i s afričkim instrumentom i dodao par nota, i počeo stvarati novu priču oko toga. Vidio sam da mi nije toliko bitan čvrsti koncept. Dopuštam da se glazba razvija, uzimajući iz tih utjecaja i stavljajući ih zajedno, dopuštajući da u trenutku preuzmu oblik koji mora govoriti kroz moj fokus i moju posvećenost tim trenucima“, otkrio je svoj stvaralački proces, također u emisiji Svijet glazbe.


Lars Lindvall

Lars Lindvall

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Unatoč fascinaciji raznim glazbenim stilovima, Lars Lindvall prije svega je posvećen jazzu s kojim se susreo već u djetinjstvu. Ljubav prema jazzu odvela ga je na studij u Graz, omogućila mu stipendiju na Berklee College of Music te suradnje s najvećim imenima međunarodne jazz scene. Osobito značajno bilo je njegovo iskustvo s big bandovima.


“S big bandovima volim nastupati zato što su izvedbe s njima intenzivne, pune energije i mogućnosti, ima mnogo glazbenika, što znači da postoji mnogo kombinacija instrumenata i zvukova”, rekao je.


Snimka koncerta na rasporedu je u srijedu, 9. veljače u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!