Jazz in the House Tomislava Pasanca i Jazz orkestra HRT-a rasplesao Dvoranu Gorgona

10.11.2022.

13:26

Autor: HRT

Jazz in the House

Jazz in the House

Foto: Renato Branđolica / HRT

Zagreb, 10. studenoga 2022. – Jazz orkestar HRT-a nastavlja s inovativnim spajanjem big bandovskog zvuka i naizgled dalekih mu glazbenih žanrova. Sinoć je u svojemu ciklusu, u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, ugostio Tomislava Pasanca, glazbenog producenta i autora, klupskog i radijskog DJ-a i izvođača. Pripadnik elite hrvatske i svjetske elektroničke glazbene scene, Tomislav Pasanec svoj je izričaj isprepleo sa zvukom Jazz orkestra HRT-a, najprije zahvaljujući bliskoj kreativnoj suradnji s aranžerima – Lukom Žužićem, Makom Murtićem, Brunom Bišćanom i Brunom Matić, a onda i izvođačkoj s članovima Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera. Nastao je Jazz in the House.


„Rad s Mironom i aranžerima je stvarno užitak, jer smo uspjeli kliknuti na prvu, tako da smo već na prvoj probi imali izvanprosječno dobre rezultate. Miron je dirigent i kompozitor i ujedno ljubitelj elektroničke glazbe, i ušao je u cijeli projekt sa puno ljubavi i predznanja što je jako bitno za uspjeh istog i moram priznati da sam vrlo sretan i zahvalan što imam priliku raditi s profesionalcima kao što su on i sam orkestar,“ rekao je uoči nastupa Tomislav Pasanec koji je 2016. godine pokrenuo projekt PEZNT nakon čega njegova glazba, već prihvaćena u klubovima i među publikom, dobiva potporu najvažnijih međunarodnih radijskih postaja (BBC Radio 1, Sirius XM, Apple Music…). Zvuk PEZNT-a definiran je kao kombinacija živih i sintetičkih instrumenata, no prije svega snažnom emocijom house i tech house glazbe, funk groovom, jazzom te kombiniranjem bogatih akorada i vokalnih aranžmana.


„Budući da se radi o elektroničkoj glazbi, sempliranoj, koja ima tempo 110-130 bpm-a, oduvijek sam smatrao da ju je moguće dobro spojiti sa zvukom jazz orkestra. Jazz je u osnovi plesna glazba i ne vidim razlog da to ponovno ne bude, samo u novom, modernijem izdanju. Tom Pasanec PEZNT hrvatski je autor upravo tog žanra pa smo odlučili napraviti zajednički projekt“, rekao je umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser koji se i sam pridružio aranžerima prihvativši se velikog klupskog hita Jaguar koji smo čuli kao dodatak i kulminaciju večeri u kojoj je bilo teško ne zaplesati.

Galerija
Tomislav Pasanec, Jazz orkestar HRT-a, Foto: Rento Branđolica/HRT
Miron Hauser, Tomislav Pasanec, Foto: Renato Branđolica/HRTTomislav Pasanec, Foto: Renato Branđolica/HRTDamir Horvat, Tomislav Pasanec, Jazz orkestar HRT-a, Foto: Renato Branđolica/HRTDavor Križić, Tomislav Pasanec, Foto: Renato Branđolica/HRTElvis Penava, Foto: Renato Branđolica/HRTJazz in the House, Foto: Renato Branđolica/HRTJanko Novoselić, Foto: Renato Branđolica/HRTTomislav Pasanec, Miron Hauser, Foto: Renato Branđolica/HRTJoe Kaplowitz, Foto: Renato Branđolica/HRTLuka Žužić, Tomislav Pasanec, Foto: Renato Branđolica/HRTMario Bočić, Foto: Renato Branđolica/HRTMarko Šolman, Foto: Renato Branđolica/HRTMiro Kadoić, Foto: Renato Branđolica/HRTVojkan Jocić, Foto: Renato Branđolica/HRTJazz in the House, Foto: Renato Branđolica/HRTJazz in the House, Foto: Renato Branđolica/HRT

„Pjesme koje sam odabrao za ovaj live nastup s Jazz orkestrom HRT-a, birao sam temeljem dva kriterija, a to su njihova uspješnost na internacionalnom tržištu te emotivna povezanost. Moj pristup glazbi je vrlo emotivan i strastven tako da je svaka napravljena pod utjecajem trenutka kada je skladana“, priznao je Pasanec.


Od jedanaest njegovih pjesama – Be Somebody, Toxic Love, Red and Blue, Burek, Doin My Things, Pelin, Freedom, Need You Now, Jack Had a Groove, All We Need – jedna – Reach For You - bila je nova i nikada izdana, pa smo sinoć imali i svjetsku premijeru.


„Čuti svoju glazbu kako ju izvodi Jazz orkestar HRT-a, u čijoj izvedbi sudjelujem i sam, je po meni trenutačno najvažniji dio moje glazbene karijere pogotovo jer se radi o projektu o kojem sam maštao godinama i koji je okosnica mojeg bavljenja glazbom, a ujedno ima i internacionalnu težinu te je bitan i za promociju hrvatske glazbe i autora u svijetu,“ zaključio je Pasanec.


Snimka koncerta emitirat će se u srijedu, 16. studenoga 2022. u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!