11:52 / 17.05.2021.

Autor: Davor Hrvoj / HRT

Jazz orkestar HRT-a & Bruna Matić present NOISE

N O I S E

N O I S E

Foto: Bruna Matić / promo

Utorak, 18. svibnja 2021. u 20 sati
Kino SC


Jazz orkestar HRT-a & Bruna Matić present N O I S E


Bruna Matić, bubnjevi, skladateljica

Jazz orkestar HRT-a

Miron Hauser, dirigent


Bruna Matić

N O I S E

1. Introduction of Deconstruction

   1.2. Monologue #1

2. Noise=Chaos!

3. Dream of Return

4. Noise Control

   4.1. Dream of Return Cont.

5. Into the Void

6. Frequency of Rest

    6.1. DrumsAgainstNoise

7. Slow Descent into Madness

8. Run into the Forest

9. Urban Planning

    9.1. DrumsAgainstGuitar

10. N O I S E – Epilogue

11. Battle!

12. Outro


Koncert se izravno prenosi na Trećem programu Hrvatske televizije te se snima za Hrvatski radio, a snimka će se emitirati u srijedu, 19. svibnja u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Koncert se održava s publikom, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Bubnjarica i skladateljica Bruna Matić razvila je osebujan glazbeni jezik koji se temelji na začudnoj imaginaciji, ali i autorskoj zrelosti svojstvenoj puno iskusnijim glazbenicima. Zasniva ga na tradiciji jazz glazbe koju je studirala i svirala s mnogim hrvatskim i stranim jazzistima te je proučila njezinu povijest i slušala važne glazbenike.


Godine 2015. dobila je nagradu Status Hrvatske glazbene unije za mladu nadu jazza, a 2020. istu nagradu u kategoriji jazz bubnjeva. Dosad je nekoliko puta surađivala s Jazz orkestrom HRT-a. Prvi put je to bilo 2017. kad je napisala i na natječaj Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a prijavila skladbu The Sleeping Ghost koja je bila vrlo dobro prihvaćena. Zatim je za isti natječaj godinu poslije napisala još jednu, Call of the Void. Suradnja se nastavila pozivom za sudjelovanje na koncertu New Generation gdje se uz još trojicu mladih glazbenika ‒ Filipa Pavića, Ivana Bonačića i Ivara Robana Križića ‒ predstavila kao solistica uz orkestar. Sljedeće godine sudjelovala je sa skladbom Into the Void, ponovno na poziv za natječaj Nove skladbe za Jazz orkestar. U lipnju 2019. svirala je s orkestrom na koncertu na kojem im se pridružio ugledni saksofonist Dave Liebman.


Uz Jazz orkestar HRT-a, pod ravnanjem Mirona Hausera, pripremila je novi autorski multimedijski projekt N O I S E koji se održava u kontinuitetu, bez stanki između stavaka. Riječ je o zahtjevnoj glazbi, posebice zato što ju je pisala za veliki korpus, a treba je uskladiti s drugim medijima kojima se izražava. Unatoč tomu Bruna Matić je zadržala svoj prepoznatljiv izraz. Na tom projektu radila je dulje od dvije godine, a ideja o tome pojavila se mnogo ranije. Naime, već dugo vremena je spajanje glazbe i vizualne umjetnosti, konkretno videa, u središtu njezine pozornosti. Zanimljiv je postupak pripremanja djela, o čemu je rekla:


“Budući da se ideja za ovaj projekt već dugo mota po mojoj glavi, prije pisanja mogla sam vidjeti i čuti cijeli koncert, ne u visokoj rezoluciji, ali znala sam kako će radnja teći i kako želim da glazba zvuči. Počela sam sa stavljanjem priče na papir tako da sam glavne dijelove radnje napisala na post-it papiriće i prema načelu vremenske crte polijepila ih po zidu svoje sobe u dva reda. Gornji red sadržavao je ono što će se događati na ekranu, odnosno videu, a donji glavne značajke glazbe. Zatim sam počela pisati glazbu. Taj proces trajao je nekoliko mjeseci. Big band ima puno instrumenata, a ja sam planirala oko sedamdeset minuta kontinuirane glazbe. Nakon toga slagala sam zvukove koji će se puštati na vrpcama uz izvedbe glazbe uživo, te programirati elektroniku kojom se koristim kako bih proširila zvukovne mogućnosti akustičnog bubnja. Zatim sam nabavljala rekvizite, snimala i editirala videosnimku te posložila sve u projektu. To je golem posao, ali meni je ovo važan projekt.“


Taj, najzahtjevniji projekt na kojem je Bruna Matić do sada radila, spaja vizualnu umjetnost sa živom glazbom u kontekstu jazz orkestra. Tu glazbu počela je pisati još tijekom studija u Rotterdamu gdje je, nakon završetka bachelor studija u Grazu, nastavila školovanje na akademiji Codarts, u programu Master of Music koji je 2020. i završila. Tijekom školovanja na toj akademiji sve se više orijentirala prema elektroničkoj glazbi, a završni je rad pisala o temi “aplikacija elektronike na akustični bubanj”. U njezinu stvaralaštvu elektronika trenutačno zauzima važno mjesto, što znači da se njezina glazba i stilski mijenja.


Kroz taj projekt Bruna Matić želi ispričati priču današnjeg svijeta koji nas okružuje te utjecaj koji buka i golema količina informacija imaju na nas. Komponente ove suite čine videosnimka, koji će se prikazivati sinkronizirano uz glazbu u stvarnom vremenu za vrijeme koncerta i poslužiti kao vizualna reprezentacija glazbe koju čujemo, te programirani zvukovi snimljeni na vrpce.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!