Jazz orkestar HRT-a proslavio Međunarodni dan jazza

02.05.2022.

15:41

Autor: HRT

Jazz orkestar HRT-a

Jazz orkestar HRT-a

Foto: Matej Grgić / HDS

Zagreb, 1. svibnja 2022. - Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera nastupio je u zagrebačkoj Tvornici kulture u povodu Međunarodnog dana jazza – najvećeg svjetskog jazz događaja koji se obilježava od 2011. kada je UNESCO proglasio 30. travnja danom posvećenim jazzu. 

Diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, na taj su se dan održavali jazz koncerti, a koncert Jazz orkestra HRT-a u Tvornici kulture bila je velika završnica proslave. Program je bio odavanje počasti orkestralnom jazz zvuku i skladateljima koji su majstorski znali iskoristiti formaciju big banda. Bila je to i posveta američkim 20-im godinama prošloga stoljeća, no dakako, nisu izostavljeni ni hrvatski autori.


Program su uokvirile skladbe članova orkestra, Marka Šolmana (Wonder Why I Had to Fall For You) i Mirona Hausera (La Ultima) podsjećajući na jedan od zaštitnih znakova Jazz orkestra HRT-a - skladateljsko stvaralaštvo samih članova.


Glazbenici Jazz orkestra HRT-a proveli su nas u međuvremenu kroz povijest orkestralnog jazza, izvodeći klasike Sing Sing Sing Louisa Prime, Tootie for Cootie Dukea Ellingtona, Moanin' Charlesa Mingusa, Groove Merchant Jeromea Richardsona, Winning the West Billa Holmana te Lickety Split Jima McNeelyja. Svoje mjesto tu je našao i prvi hrvatski jazz standard – Intima Miljenka Prohaske.


Upravo o tom su klasiku kao gosti pred publikom u Tvornici kulture i izravnom televizijskom prijenosu na Trećem programu HTV-a govorili Silvije Glojnarić i Gabi Novak podijelivši svoja iskustva suradnje sa samim Miljenkom Prohaskom. A svoja iskustva s jazzom te suradnjama s Jazz orkestrom HRT-a, u razgovorima s voditeljima programa, Martinom Validžić i Danijelom Despotom, otkrili su i Toni Starešinić i Željka Veverec.


Na samom početku programa, ministrica kulture i medija Nina Obiljen Koržinek, naglasila je kako je Međunarodni dan jazza „priznanje svim ovim sjajnim glazbenicima i ogromno priznanje jazzu kao glazbi u svakom smislu“, dok je Lana Janjanin, kao umjetnička ravnateljica festivala JazzHR najavila što nas očekuje na skorašnjem proljetnom izdanju.


Koncert Jazz orkestra HRT-a u Tvornici kulture bio je i svojevrsni uvod u festivalska događanja te je realiziran u suradnji JazzHR Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!