12:13 / 30.04.2021.

Autor: HRT

Jazz orkestar HRT-a slavi Međunarodni dan jazza

Jazz orkestar HRT-a, Miron Hauser

Jazz orkestar HRT-a, Miron Hauser

Foto: Marija Štilinović / HRT

Jazz orkestar HRT-a i njegov umjetnički voditelj Miron Hauser i ove godine sudjeluju u obilježavanju Međunarodnog dana jazza koji se od 2011. slavi diljem svijeta koncertima tisuća glazbenika. Nastupit će u Studiju Anton Marti, u petak, 30. travnja od 20.05 u sklopu posebne HRT-ove emisije posvećene ovome danu, uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije.

Dan 30. travnja proglašen je Međunarodnim danom jazza 2011. godine na inicijativu jazz pijanista i skladatelja Herbieja Hancocka i UNESCO-a te se ove godine obilježava jubilarni, deseti put.


Riječ je o najvećem svjetskom jazz događaju koji okuplja zajednice ljubitelja jazza, škole, institucije, umjetnike, profesionalce i amatere koji slave jazz kao glazbu koja „ima moć da ljudi zaborave međusobne razlike i udruže se u tome da loše okolnosti pretvore u slobodu, prijateljstvo, nadu i dostojanstvo“, kako je jednom prilikom rekao američki glazbenik Quincy Jones. Upravo je to ono što nam je u današnjim okolnostima možda i najpotrebnije.


International Jazz Day

International Jazz Day

Foto: promo / promo

Jazz orkestar HRT-a i Miron Hauser pridružuju se proslavi programom posvećenim skladbama članova orkestra koji se redovito, osim kao vrsni izvođači, svaki na svojem instrumentu/ima, predstavljaju i kao vješti skladatelji i aranžeri. Stoga će se večeras moći čuti autorski rukopisi Elvisa Penave (Out of Line), Darka Sedak-Benčića (BaKlave), Marka Šolmana (Mouse), Mihaela Györeka (Notice), Maria Bočića (Candide pour tout le Monde), Luke Žužića (The Mist), Mire Kadoića (Moonflower), Davora Križića (Believin') te Mirona Hausera (La Ultima).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!