12:51 / 31.05.2017.

Autor: HRT

Joseph Bowie & Jazz orkestar HRT-a na Trgu kralja Tomislava

Foto: Domagoj Kunić

Foto: Domagoj Kunić

Foto: - / -

"Glazba i grad" otvorila je veliki festival orkestara na otvorenome "Zagreb Classic" koji je prošle godine pokrenuo Grad Zagreb. Tri koncerta održana su 21. i 22. lipnja, a nastupila su sva četiri ansambla HRT-a uz atraktivne goste.
Četvrtak, 22. lipnja u 21 sati
Trg kralja Tomislava, Zagreb
Glazba i grad
Jazz orkestar HRT-a & Joseph Bowie, trombon, vokal
Gošća: Carla Belovari, vokal
Andreas Marinello, dirigent


J. Mulkerin – arr. E. Partyka
Eraserhead

J. Bowie – J. Gat – arr. K. Bell
Strangling Me With Your Love

J. Bowie – J. Gat – arr. B. Bowie
Make Them Dance

B. Bowie – J. Bowie – arr. D. Glasgo
It's Allright

J. Bowie – K. Smith – arr. D. Glasgo
See Through

B. Bowie
Maybe

J. Bowie – arr. D. Glasgo
World Under Siege

J. Bowie – S. Piekarek – arr. D. Glasgo
Next

B. Bowie
She' s 19 Years Old

J. Bowie – arr. B. Bowie
Rocket

J. Bowie – J. Gat – arr. K. Bell
Illusions

B. Bowie
Runaway

J. Bowie – arr. E. Partyka
With Love Comes Pain

J. Mulkerin – arr. B. Bowie
You Don' t Know

Usprkos lošem vremenu prvoga dana i velikoj vrućini drugoga, projekt  Glazba i grad,  dvodnevno slavlje glazbe u kojemu ansambli HRT-a svojim sugrađanima poklanjaju koncerte u čarobnom okruženju Trga kralja Tomislava, itekako je uspjela! 

„Sretni smo što nam vrijeme nije sve pokvarilo, sretni smo što smo mogli našim sugrađanima pokloniti tri krasna koncerta, ponosni smo na naše ansamble koji su bili odlični! “ - rekla je nakon koncerta rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a Ivana Kocelj. 

Na Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta 21. lipnja Zagrepčani, gosti Zagreba te gledatelji Hrvatske radiotelevizije i slušatelji Hrvatskoga radija mogli su uživati u koncertu Simfonijskog orkestra i Zbora  HRT-a.

„U ovakvom ambijentu tema koncerta zapravo se  nametnula sama po sebi – što drugo nego bajka!“ – rekla je rukovoditeljica RJ Glazbe HRT-a Ivana Kocelj.

Na programu koncerta našlo se  biserje klasične glazbe, poput Slika s izložbe Mauricea Ravela,   ulomaka iz Orašara, Šeherezade , Wagnerovih opera….Publiku je svojim prekrasnim sopranom očarala Evelin Novak, naša proslavljena operna pjevačica sa sjajnom međunarodnom karijerom, inače  članica Državne Opere u Berlinu kamo ju je pozvao legendarni maestro Daniel Barenboim.  Solist je bio dvadesetjednogodišnji  Luka Ljubas, prvi hrvatski violinist ikad koji je osvojio Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml.  A koncertom je ravnao mladi brazilski dirigent kojega kritika zove istinskom prirodnom silom – maestro Eduardo Strausser.  

Idući je dan donio čak dva koncerta. Tamburaški je orkestar nastupio s Damirom Kedžom, Ivanom KIndl i duom Bow vs  Plectrum, a program koncerta nazvanog Od samice do jazza mogli bismo nazvati i Tamburica na sve načine, jer tamburice su svirale i tradicijsku i zabavnu glazbu i šlagere, ali i jazz. Orkestar je predvodio maestro Siniša Leopold.

Veliko finale Glazbe i grada bio je koncert Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella! Na njemu je sa Jazzerima pjevao, plesao i svirao karizmatični američki trombonist Joseph Joe Bowie. Svojim je funky jazzom uz svesrdnu pomoć  Orkestra, Carle Belovari i saksofonista Igora Geržine, inače glazbenog producenta Jazz orkestra HRT-a, rasplesao Tomislavac.  

Glazba i grad otvorila je veliki festival orkestara  na otvorenome Zagreb Classic koji je prošle godine pokrenuo Grad Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!